RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Syria: – FN-resolusjon må respektere vår suverenitet

Sist oppdatert:
Damaskus (NTB-AFP): Syria er villig til å samarbeide med FN om resolusjonen som skal gi tilgang for humanitær nødhjelp, men krever respekt for landets suverenitet.

FNs sikkerhetsråd har enstemmig vedtatt en resolusjon som krever at Syria gir fri adgang til å få nødhjelp inn i det borgerkrigsherjede landet.

– Syria er villig til å samarbeide med FN og internasjonale humanitære organisasjoner for å sette resolusjon 2139 ut i livet, het det i en uttalelse fra det syriske utenriksdepartementet søndag.

Forutsetningen er at resolusjonen «respekterer statens suverenitet og at den følger prinsippene om nøytralitet, åpenhet og ikke-politisk assistanse», het det videre.

Utenriksminister Børge Brende (H) sa lørdag at han forventer at Sikkerhetsrådets faste medlemmer bruker all sin innflytelse på partene i konflikten for at resolusjonen omsettes til konkret handling.

Vetorett

Russland, som er nær alliert av det syriske regimet, og Kina har tidligere brukt vetoretten mot flere av resolusjonsforslagene som er fremmet i løpet av den tre år lange borgerkrigen i Syria.

Mens tidligere resolusjonsforslag har vist til sanksjoner hvis ikke resolusjonen blir etterlevd, var lørdagens resolusjon rundere formulert. Der heter det kun at FNs sikkerhetsråd kan komme til å ta «ytterligere steg» dersom den syriske regjeringen ikke gir fri adgang for humanitær hjelp.

Flere diplomater har som følge av dette stilt spørsmål ved om resolusjonen er effektiv nok uten bruk av automatiske sanksjoner.

Avskåret

Generalsekretær Sven Mollekleiv i Røde Kors håper resolusjonen vil bidra til å øke tilgangen til de stengte områdene i Syria.

– I og med at FN har vært avskåret fra Syria i lange perioder, har Internasjonale Røde Kors og Røde Halvmåne vært alene i landet i flere måneder. Resolusjonen kan bidra til økt tilgang til de tidligere avskårne områdene, og til at flere internasjonale organisasjoner får komme inn i landet, sa Mollekleiv til NTB etter lørdagens avstemning. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere