Gå til sidens hovedinnhold

- Syria har brukt kjemiske våpen

Israel sier de har bevis for at regimet i Syria har brukt kjemiske våpen mot opprørerne.

Israelerne mener det syriske regimet, med president Bashar al-Assad i spissen, tester hvordan den internasjonale verden med USA i spissen reagerer, og at det nå er på tide for USA å overvinne sin dype skepsis mot å intervenere militært i Syria, skriver The New York Times.

Israelske myndigheter mener Assad-regimet konsekvent har krysset den «røde linjen» som USAs president Barack Obama trakk opp i fjor sommer.

- Vil ikke
Men Obama-administrasjonen har svart: USA vil ikke gå inn konflikten i Syria på sviktende grunnlag.

USA legger nå en plan sammen med sine allierte for hvordan de kan gripe inn dersom de aktuelle våpnene skulle bli brukt, eller komme i hendene på den på den libanesiske motstandsbevegelsen Hezbollah.

Amerikanerne stiller seg imidlertid tvilende til opplysninger fra israelske etterretningskilder om at den livsfarlige nervegassen sarin skal ha vært brukt under et angrep den 19. mars, og ved enkelte senere rapporterte tilfeller.

Har nervegass
Syria antas å ha store mengder av nervegassen sarin.

- Vi leter etter avgjørende bevis, hvis de eksisterer, på at det er brukt kjemiske våpen, sa pressetalsmann Jay Carney ved Det Hvite Hus da han ble spurt ut om opplysningene fra israelsk militær etterretning.

På en pressebriefing i Tel Aviv ga en israelsk militærtjenestemann vage opplysninger om hva slags bevis man snakket om; at det dreide seg om noen fotografier av ofre, samt noen «direkte» funn han ikke ville gå nærmere inn på.

Netanyahu usikker
Utenriksminister John Kerry antydet at opplysningene fra Israel var motstridende. Han hadde selv snakket med Israels statsminister Benjamin Netanyahu på tirsdag, og Netanyahu var ikke i stand til å bekrefte opplysningene fra etterretningstjenesten.

På en sikkerhetskonferanse i Tel Aviv sa den israelske etterretningsanalytikeren Itai Brun at «det syriske regimet har i økende grad brukt kjemiske våpen». Dette kom etter at Storbritannia og Frankrike sist uke ba FN undersøke nærmere om kjemiske våpen har blitt brukt i Syria.

Vanskelige bevis
Ifølge opplysningene fra Israel skal nervegassen være brukt i angrepet den 19. mars nær byen Aleppo, og i hovedstaden Damaskus.

USA vil ikke gripe in med mindre de er sikre på at kjemiske våpen er brukt. Dette kan bli vanskelig å bevise.

Syriske myndigheter har beskyldt opprørerne for å bruke kjemiske våpen, og inviterte en gruppe fra FN for å undersøke saken. Men nå er gruppen nektet adgang på grunn av uenighet om hvordan disse undersøkelsene skal gjennomføres.

Reklame

Slik får du kajakk til en tidel av vanlig pris

Kommentarer til denne saken