RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Syria klarer ikke frist for ødeleggelse av våpen

Sist oppdatert:
Haag (NTB-Reuters): Syria greier ikke å ødelegge tolv fasiliteter for produksjon av kjemiske våpen innen fristen som er satt neste uke, sier kilder i OPCW.

Syria oppga de tolv produksjonsstedene til Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen i forbindelse med avtalen med USA og Russland og har en frist til 15. mars for å sette dem ut av funksjon.

Kilden i OPCW sier at fasilitetene omfatter sju forsterkede hangarer og fem underjordiske anlegg, og at ingen av dem ennå er blitt ødelagt. Kilden sier dette ikke er den første fristen Syria ikke har innfridd.

Syria godtok i fjor å ødelegge alle sine produksjonssteder for kjemiske våpen og overlate alle substansene landet har til kjemiske våpen, til OPCW og FN. Fristen for å gjennomføre hele operasjonen er 30. juni.

Men foreløpig ligger Syria bak timeplanen. Operasjonen med å skipe ut alle de kjemiske substansene innen 15. februar er flere uker forsinket.

Selv om utskipingen er opptrappet, blant annet med en transport av sennepsgass denne uka, vil ikke fristen 30. mars for å destruere alle substansene til havs, være mulig å klare.

Prosessen skulle ha startet om bord på det spesialutstyrte amerikanske skipet MV Ray Cargo, men hittil er bare en firedel av de farligste substansene ødelagt. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere