RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
IS-soldater i kamp med irakiske styrker. Kilde: Twitter-kontoen til Al-Baraka news.
IS-soldater i kamp med irakiske styrker. Kilde: Twitter-kontoen til Al-Baraka news. Foto: - (AFP / NTB Scanpix)

Syria-krigere ber PST om hjelp til å komme hjem

Sist oppdatert:
Flere fremmedkrigere som har reist fra Norge til Syria, angrer og vil hjem. Men IS lar dem ikke reise og har beslaglagt passene deres.

PST bekrefter at flere norske fremmedkrigere som er i Syria, ønsker å reise hjem, men blir holdt tilbake av IS som har tatt id-kortene og passene deres.

- Mange vil hjem fordi drømmen om kalifatet viste seg å være noe helt annet, sier PST-sjef Benedicte Bjørnland til NRK.

Les også: Ber om åtte års fengsel for Syria-kriger fra Østfold

- Man har sett for seg et kalifat, den islamske staten, men det ble noe helt annet enn det man så for seg. Ved å slutte seg til en terrororganisasjon og involveres i grusomheter og terrorhandlinger som tortur og drap kan man ende som desillusjonert og ønske at man ikke hadde tatt del i det, sier hun videre.

Ifølge PST har rundt 80 personer fra Norge reist til Syria for å slåss med IS eller andre grupper. 15 av dem er drept, mens rundt 20 er kommet hjem til Norge.

Ikhlaque Chan har dannet en pårørendegruppe for berørte familier i Bærum og forteller at mange sier at barna deres som har reist, angrer på valgene de tok og vil hjem, men får beskjed om harde konsekvenser om de forsøker å reise.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere