Gå til sidens hovedinnhold

Syria-prøvene skal analyseres i Norden

Helsingfors (NTB-TT): Prøvene som FN-inspektørene tar i Damaskus, skal sendes til Sverige og Finland for analyse, ifølge FNs pressesekretær.

- Prøvene skal sendes til laboratorier som er godkjent av FNs organisasjon for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) i Sverige og Finland, med backup-laboratorier i Tyskland og Sveits, opplyser FNs pressesekretær Farghan Haq.

De OPCW-godkjente laboratoriene ligger i Umeå og Helsingfors. Laboratoriesjefen ved Verifin-labben i Helsingfors, Harri Kiljunen, bekrefter at laboratoriet er i beredskap.

- Det er jeg som skal ta imot prøvene på flyplassen dersom de kommer hit, sier han, men understreker at han ikke har fått noen formell bekreftelse fra OPCW på at prøvene kommer.

FN-inspektørene, som ledes av svenske Åke Sellström, skal forlate Syria lørdag morgen for å rapportere direkte til FNs generalsekretær Ban Ki-moon.

Ifølge FNs rutiner skal enten inspektøren som har tatt prøvene, eller inspektørenes sjef, reise med prøvene til laboratoriet og overvåke analysen. (©NTB)

Reklame

På tilbud: Den norske skogsmaskinen barna elsker