*Nettavisen* Nyheter.

Syrias vannforsyning truet av kollaps

Vannforsyningen i deler av Syria er på randen av kollaps, og risikoen for oppblomstring av dødelige sykdommer som tyfoidfeber og kolera øker, advarer Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC).

Gjentakende bombing og krigsherjinger har allerede satt infrastrukturen kraftig ut av spill i flere syriske byer, og flere av vannrørene blitt er ødelagt.

I tillegg blir millioner av mennesker i Aleppo og Damaskus med jevne mellomrom avskåret fra vannforsyningen i dagevis, en taktikk brukt av begge sider i konflikten i kampen om kontroll over nye områder.

Røde Kors har siden begynnelsen av konflikten i 2011 hjulpet til med å reparere og vedlikeholde gamle pumpestasjoner over hele Syria.

Nå har problemene blitt så omfattende at det er blitt vanskelig å holde vannforsyningssystemene i gang.

– Det er en fare for at disse systemene vil gå i stykker på en permanent basis, slik at det ikke blir mulig å reparere dem, sier operasjonskoordinator i ICRC Patrick Hamilton.

Til tross for et sterkt svekket helsevesen, har Syrias befolkning holdt seg «relativt friske» under borgerkrigen som følge av tilgang til friskt vann.

– I løpet av de neste årene vil vi i byer som Aleppo se en økning i store epidemier som vi ikke har sett tidligere, tyfoidfeber, kolera og lignende, advarer Hamilton. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag