*Nettavisen* Nyheter.

Syrisk baby født med rakettsplint i hodet

Denne syriske babyen ble født med en rakettsplint over sitt venstre øye. Bildet er tatt mens et legeteam opererer bort splinten. Foto: Skjermdump (SEMA).

Jenta overlevde bare så vidt sin første levedag i den krigsherjede byen Aleppo. Vi advarer mot sterke bilder.

En jentebaby ble nylig født med en rakettsplint i pannen over sitt venstre øye, etter at moren var blitt skadet i et rakettangrep i byen Aleppo. Hendelsen tegner et grelt bilde av dagens virkelighet i krigsherjede Syria.

Sykehuspersonellet på et sykehus i Aleppo måtte igangsette et hastekeisersnitt på den skadde moren Amira, og fikk reddet den bleke og nærmest livløse jenta.

Sykehuset har lagt ut sterke, grafiske bilder på Facebook av det nyfødte barnet og moren, samt en video som viser et legeteam fjerne splinten fra pannen til den nyfødte jentebabyen.

Overlevde på mirakuløst vis
Babyen overlevde på mirakuløst vis, og legene foreslo dermed å gi henne navnet Amel, som betyr «håp», skriver The Independent.

- Hun var ikke engang født, og likevel var hun et mål, sier lege Mohammed Tabbaa ved Syria Expatriate Medical Association (SEMA) til CNN.

- Sånn er situasjonen. Jeg håper hun får en bedre framtid, sier han.

Moren Amira og hennes tre andre barn ble alle skadet i et luftangrep 18. september, som medisinsk personell mener president Bashar al-Assad sto bak.

- Djevelsk regime
Hendelsen er nok et eksempel på grusomhetene som rammer millioner av syrere i den blodige borgerkrigen, som snart har pågått i fem år.

- Vi vet ikke om jentebabyen reddet moren sin fra splintene eller om det var moren som reddet babyen, sier en lege til CNN.

- Men alle vet at det djevelske regimet forsøkte å drepe dem begge.

Det er ennå uklart hvem som sto bak angrepet.

(Saken fortsetter under bildene og videoen).

Putin støtter Assad
Samtidig pågår det et høyt politisk spill på den internasjonale arena om den videre utviklingen i Syria.

Russlands president Vladimir Putin mener at støtte til Assad-regimets kamp mot terrorisme er eneste måte å få slutt på krigen i Syria på.

- Det er ingen annen løsning på krisen i Syria enn å styrke den nåværende regjeringen og hjelpe den i kampen mot terrorisme, men samtidig oppfordre til å bidra til positiv dialog med den rasjonelle delen av opposisjonen og til reform, sier Putin i et intervju med «60 Minutes» på amerikanske CBS.

Putin gjentar samtidig det han tidligere har sagt, om at det må være opp til det syriske folk å avgjøre om Assad skal fjernes fra makten.

Tysklands statsminister Angela Merkel åpner også for en fredsløsning som inkluderer president Bashar al-Assad.

- Vi må snakke med mange aktører, og dette inkluderer både Assad og andre. Vi skal ikke bare snakke med USA og Russland, men med viktige regionale partnere som Iran og Saudi-Arabia, mener Merkel.

Klikk på bildet for å forstørre.

Russlands president Vladimir Putin (t.h.) i samtale med sin utenriksminister Sergej Lavrov. Foto: Ria Novosti (Reuters)

USA åpner for samarbeid
USA er svært kritiske til at Russland støtter president Bashar al-Assad med våpen, men den amerikanske forsvarsministeren Ashton Carter åpner likevel for et samarbeid med Russland for å få slutt på borgerkrigen i Syria.

Dersom Russland, samtidig med at de slutter seg til krigen mot Den islamske staten (IS), også støtter opp om en politisk løsning på konflikten og ikke angriper Assads fiender vilkårlig, mener Carter at de kan spille en konstruktiv rolle i Syria.

- Om de legger seg på en slik kurs så er det mulig at vi kan finne områder der vi kan samarbeide, sier Carter.

- Men om de skvetter bensin på bålet, så vil det absolutt ikke være produktivt, legger han til.

Russland har siden 1970-tallet hatt en marinebase i Tartus, og har de siste ukene også økt sitt militære nærvær i Latakia, 100 kilometer lenger nord.

Putin legger ikke skjul på at Russland forsyner Assad-regimet med våpen og militært utstyr, og at landet i den sammenheng også har sendt militærrådgivere og annet støttepersonell til Syria.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.