Den syriske trebarnsfamilien som torsdag forsøkte å rømme til kirkeasyl i Kirkenes, får bli i Norge inntil videre. Utlendingsnemnda (UNE) skal se på saken på nytt, bekrefter familiens advokat Brynjulf Risnes overfor NTB.

Familien fikk torsdag morgen beskjed om at de skulle sendes ut til Russland. Det syriske ekteparet Dallia Asaad og ektemannen Samer Ward og deres tre barn fikk ikke sin asylsøknad vurdert i Norge fordi familien hadde et business-visum med flere innreiser.

Utsettelse

– Opplysningene i dette visumet er falske, og vi har nå fått beskjed fra UNE at de skal vurdere saken på nytt. De har gitt familien såkalt utsatt iverksettelse. Det betyr at de får være i landet til man har sett på saken på nytt, sier Risnes til NTB.

Da den russisk-kyndige advokaten fikk UDIs vedtak om utsendelse, så han raskt at visumet familien hadde til Russland, var et falsum.

Dårlige vurderinger

Menneskesmuglerne fikset et falskt visum til familien. For de aller fleste vil det gå greit å komme inn i Russland med et slikt falskt visum, selv om russiske myndigheter offisielt kjemper mot denne fiktiv-visa-industrien.

– Men når du kommer deportert som flyktning fra Norge, ser dette mistenkelig ut. Norske myndigheter kan ikke basere seg på at de kan returnere en familie med falske papirer. Vurderingene UDI har gjort i denne saken, er altfor dårlige. De har sannsynligvis bare sett på utløpsdatoen og satt dem på lista over dem som skal sendes ut, sier Brynjulf Risnes.

Tenkte ikke på visum

Dallia Asaad fortalte til NTB onsdag at de hadde betalt 22.000 dollar til menneskesmuglere for å komme til Norge,

– Da hadde vi ingen tanker om hvilket visum vi fikk til Russland. Før krigen i Syria har vi aldri vært utenlands. Vi var fire dager i Russland, og nå vil ikke norsk UDI vurdere vår sak. Vi blir sendt i døden av norsk politi, sa hun.

Familien kom til Norge 25. oktober i fjor og var bosatt i Målselv i Troms før de ble sendt til Vestleiren utenfor Kirkenes. På en Facebook-støtteside for familien uttrykkes glede og et sterkt ønske om at familien skal vende tilbake til Målselv.

– Familien er fryktelig glad nå. Det var kaotiske tilstander ved Vestleiren i morges, og særlig mor var helt panisk for å bli sendt til Russland. Hun var redd for at det skulle gå riktig galt, og at familien skulle ende opp i Syria igjen, sier advokaten. (©NTB)