*Nettavisen* Nyheter.

Syrisk opposisjon åpner for forhandlinger

Syria Foto: Goran Tomasevic (Reuters)

Lederen for Syrias største opposisjonsgruppe, Mouaz al-Khatib, åpner for forhandlinger med regimet.

31.01.13 07:42

Syrias president Bashar al-Assad inviterte for tre uker siden opposisjonen til forsoningssamtaler, men understreket at han ikke ville ha noe med «terrorister» å gjøre.

Representanter for regimet har siden invitert syriske opposisjonsledere til «nasjonal dialog» i Damaskus, med løfter om at alle anklager mot dem vil bli trukket tilbake.

Mouaz al-Khatib, som leder Nasjonalkoalisjonen for opposisjonsstyrkene og Syrias revolusjon, takker nå ja til invitasjonen, men stiller to krav: Løslatelse av fanger og nye pass til syrere som lever i eksil.

- Jeg er beredt til å sette meg ned og snakke direkte med representanter for det syriske regimet, enten i Kairo, Tunis eller Istanbul, sier al-Khatib.

Den syriske opposisjonen er dypt splittet og Det syriske nasjonalrådet (SNC), som har flere medlemmer i Nasjonalkoalisjonen, tar sterk avstand fra al-Khatibs utspill.

- Det syriske folk betaler en høy pris for å oppnå sin rett til full frihet. Det syriske nasjonalrådet slutter helt opp om det syriske folks vilje, og avviser forhandlinger og enhver avtale med det syriske regimet, heter det i en kunngjøring.

Norge og enn rekke andre vestlige land anerkjenner Nasjonalkoalisjonen som legitime representanter for det syriske folk. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.