*Nettavisen* Nyheter.

Syrisk opposisjon får ny leder

Istanbul (NTB-Reuters): Den syriske nasjonalkoalisjonen, en paraplyorganisasjon for syriske opposisjonsgrupper, har valgt Ahmad Jarba til ny leder.

06.07.13 16:51

Jarba beskrives som en stammeleder med bånd til Saudi-Arabia. Han stilte mot generalsekretær Mustafa al-Sabbagh, en forretningsmann med bånd til Qatar. De to kandidatene fikk flest stemmer i første valgrunde natt til lørdag, men fordi ingen av dem fikk mer enn 50 prosent av stemmene, ble det holdt en ny valgrunde mellom de to toppkandidatene senere på dagen.

I siste runde fikk Jarba 55 stemmer, mot 52 for Sabbagh. Nasjonalkoalisjonen er sammensatt av i alt 115 syriske opposisjonsgrupper.

Koalisjonen er dypt splittet og har vært preget av langvarig maktkamp mellom de ulike fløyene. De tre mektigste fraksjonene er Det muslimske brorskap, miljøet rundt Sabbagh og miljøet rundt politikerveteranen Michel Kilo. Jarba tilhører sistnevnte fraksjon.

- En forandring var nødvendig, sier Adil Shishakly, en av toppene i Nasjonalkoalisjonen, til nyhetsbyrået Reuters.

- Koalisjonens gamle lederskap har ikke klart å tilby det syriske folk noe konkret. I stedet har det vært opptatt med interne stridigheter. Ahmad Jarba er villig til å samarbeide med alle, sier han. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.