*Nettavisen* Nyheter.

Syriske opprørere innrømmer systematiske henrettelser

Foto: UMIT BEKTAS (Reuters)

København (NTB-Ritzau/AFP): Opprørerne i Syria innrømmer at de systematisk henretter regjeringssoldater som er tatt til fange.

28.04.12 12:31

- Dersom det kan bevises at soldaten som er tatt til fange er en drapsmann, så dreper vi ham, sier opprørslederen Bakr Mustafa i et intervju med Information.

Den danske avisen har møtt ham i byen Qusayr vest i Syria. Bakr Mustafa har 120 opprørssoldater under sin kommando.

- Drept med en kule
- Soldatene som tas til fange, blir forhørt av folk som er spesialister på dette. Om vi finner ut at de er skyldige i drap, tortur eller voldtekt, blir de drept med en kule her, sier han og peker mot tinningen.

- Slike henrettelser kan på ingen måte beskrives som rettferdige rettssaker når tilståelse kan ha kommet under tortur, og når dommer og anklager er integrert i samme instans, sier Nadim Houry som leder menneskerettsorganisasjonens virksomhet i Syria.

65.000 har flyktet
Over 65.000 syrere har flyktet fra landet det siste året, de aller fleste til Tyrkia og Libanon, opplyser FNs høykommissær for flyktninger.

UNHCR har registrert 49.193 flyktninger fra Syria, og 15.877 står i kø for å bli registrert.

23.942 syrere har søkt tilflukt i Tyrkia, 22.000 i Libanon, 15.999 i Jordan og 3.129 i Irak, viser høykommissærens oversikt.

- 200.000 på flukt
Det anslås samtidig at opp mot 200.000 syrere er på flukt i eget land som følge av kamphandlingene mellom opprørere og regimet.

FN anslår at over 9.000 mennesker er drept i Syria siden opprøret mot president Bashar al-Assads regime brøt ut i mars i fjor.

Norge har bevilget 50 millioner kroner i humanitær støtte til syriske flyktninger og samarbeider tett med UNHCR. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.