RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Syriza klarer ikke flertall alene

Alexis Tsipras taler til sine tilhengere etter å ha vunnet valget i Hellas. Nå begynner arbeidet med å finne en koalisjonspartner.
Alexis Tsipras taler til sine tilhengere etter å ha vunnet valget i Hellas. Nå begynner arbeidet med å finne en koalisjonspartner. Foto: Marko Djurica (Reuters / NTB Scanpix)
Sist oppdatert:
Syriza har vunnet valget i Hellas, men oppnår ikke flertall i nasjonalforsamlingen, melder det greske innenriksdepartementet.

Da 95 prosent av stemmene var talt opp natt til mandag, hadde Syriza 36,4 prosent av stemmene og lå an til 149, eller muligens 150, av nasjonalforsamlingens 300 mandater.

Med 151 mandater kunne Syriza styrt alene, men for å bli statsminister må partilederen Alexis Tsipras nå finne en partner blant de andre partiene.

Syriza lå 8,6 prosentpoeng foran det konservative partiet Nytt demokrati til den sittende statsministeren Antonis Samaras, som hadde 27,8 prosent og lå an til 76 mandater, mens det nynazistiske parti Gyllen Daggry lå på tredjeplass med 6,3 prosent og utsikt til 17 mandater.

Tsipras har nå tre dager på seg til å danne regjering. Om han ikke greier det, går turen videre til det nest største partiet, og deretter til det tredje største, nynazistene. Alternativt kan han utlyse nyvalg.

Det er to mindre partier som Syriza i teorien kan ha nok til felles med til å kunne danne en koalisjon, men begge nekter å være med i en koalisjon der den andre er med.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere