– Dette er en dag der flaggene er på halv stang. Vi har blitt rammet av en stor tragedie som berører oss alle sammen sterkt, sier sysselmann Kjerstin Askholt.

42 år gamle Atle Husby mistet livet i skredet lørdag. Navnet hans frigis i forståelse med de pårørende.

Husby, som var fastboende i Longyearbyen, ble fraktet livløs til sykehus etter det kraftige snøskredet, men gjenopplivningen lyktes ikke, og han ble erklært død.

Fire barn og fem voksne ble skadd i skredet. Søndag formiddag betegnes ett av barna fortsatt som svært alvorlig skadd.

180 evakuert

I løpet av natten ble ytterligere 59 personer evakuert på grunn av snøskredfaren, slik at tallet nå er oppe i 180. Evakueringen skjedde etter anbefaling fra skredeksperter fra Norges Geotekniske Institutt (NGI), som kom til Longyearbyen lørdag kveld.

– De skal i dag gjøre en enda mer presis undersøkelse av hvor stor skredfaren er. Om det er trygt å flytte tilbake, eller om det blir uavklart for en lengre periode framover. Der vil været ha stor betydning, sier Askholt til NTB.

Det har også gått et ras i Bjørndalen ved Longyearbyen, ifølge Sysselmannen. Det er ikke meldt om savnede, men snømassene har flyttet og delvis ødelagt ei eldre hytte.

Anundsen til Svalbard

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) sa til NTB lørdag at man senere vil gjennomgå situasjonen for å se om noe kunne vært gjort annerledes.

Anundsen reiser til Svalbard rett over nyttår.

– Jeg ønsker å dra til Svalbard så raskt som mulig, men ønsker ikke å legge beslag på lokale ressurser med et besøk nå, sier han via Justisdepartementets Twitter-konto søndag.

Overrasket over omfanget

Alle boligene mellom Sukkertoppen og Hilmar Rekstens vei er evakuert.

Ett av de ti husene som ble truffet av skredet, ble flyttet 80 meter av snømassene, sier senioringeniør Kjetil Brattlien i NGI til NRK.

Brattlien forteller til TV 2 at selv ekspertene er overrasket over omfanget på skredet som gikk lørdag.

– Det er voldsomme greier. Det er nesten sånn at vi ikke har sett så lange utløp før. Hundrevis av tonn har truffet hvert av husene. Og det har vært i stor fart. Da sier det seg selv at det blir enorme ødeleggelser, forteller Brattlien.

Lavinehunder søker

Om lag 100 personer deltok i redningsarbeidet etter skredet. Lavinehunder fra Tromsø søkte i rasområdet uten at det ble funnet flere personer under snømassene. Ingen er meldt savnet, men søket med hunder fortsetter søndag.

Statsmininister Erna Solberg (H) berømmer hjelpeinnsatsen fra frivillige og organiserte etter skredet.

– Det er forferdelige bilder. Samtidig har jeg lyst til å berømme hjelpeapparatet som er satt i gang under ledelse av Sysselmannen, sa Solberg til NTB lørdag.

Også kong Harald sendte hilsener og varme tanker til folk i Longyearbyen.

– Jeg ønsker å takke nødhjelpsetater og frivillige medhjelpere for den store og viktige innsatsen dere har gjort – og fremdeles gjør i Longyearbyen, skriver han i et brev til Sysselmannen på Svalbard.Kritisk skadd: Barn flys fra Svalbard til Tromsø

Solberg: – Dramatiske bilder fra snøskredet

(©NTB)

Følg direkterapporteringen fra Svalbard under: