Gå til sidens hovedinnhold

- Systemet driver folk inn i gjeld

- Vi kan ikke leve med at det offentlige driver gjeldsinnkreving på en måte som gjør det umulig for folk å leve, sier høyres Torbjørn Røe Isaksen. Neste uke leverer partiet et nytt forslag for Stortinget.

- Vi jobber med et dokument 8 forslag om å gjennomgå hele systemet for statlig innkreving av gjeld. Vi må sikre at statlige innkrevere ikke tømmer folk for alt de har, sier Høyres stortingsrepresentant Torbjørn Røe Isaksen til Nettavisen.

Nettavisen har de siste ukene satt fokuset på statlige gjeldsinnkrevere. Gjennom flere artikler har vi skrevet om personer som blir trukket langt mer i lønn enn det loven tillater.

Har du havnet i trøbbel med kemneren og har et godt nyhetstips? Kontakt Nettavisen på vaktsjef@nettavisen.no

Tirsdag skrev vi om mannen i 40-årene som som satt igjen med 950 kroner i attføring. Juss-Buss har tidligere fortalt Nettavisen om en som fikk trukket 100 prosent av lønna.

Nettavisen har de siste ukene mottatt en rekke mail fra personer som sliter med offentlig gjeld. Vi beklager at vi ikke har klart å kontakte dere alle. Her er utdrag fra noen få av disse mailene:

«Hei! Jeg er i nøyaktig samme situasjon som karen med 3 millioner i gjeld, jeg har 3,4 millioner i gjeld. Opplever det samme med stadige forsøk fra diverse etater som forsøker få til utleggstrekk osv. Nå er jeg blitt uføretrygdet men lever hele tiden under presset fra det jeg ser på som gribber».

«Jeg endte opp med cirka 2000 kroner utbetalt etter at mine faste utgifter var betalt og ingen forståelse hos kemneren. At jeg måtte betale gjeld og barnebidrag var ikke deres problem. Jeg måtte si opp jobben og flytte ut av landet for å i det hele tatt kunne leve tilnærmet ett normalt liv. Hvem kan leve for 2000 i måneden?»

«Jeg fikk på et tidlig stadie dårlig økonomi, og fikk en baksmell på skatten, i åresvis har jeg måttet finne meg i Kemnerens kyniske handlingsmetoder. Har virkelig prøvd å hatt en dialog med dem, og prøvd å informere dem om alle endringer i min økonomi. Men 1-2 ganger i året tar de en oppgang i saken min, og har ved flere anledninger trukket mye mer enn de har lov til. Det har gjerne endt opp med under 5000 NOK utbetalt, og med et lite barn å forsørge så sier det seg selv at det går bokstavelig på helsen løs.»

«Det er bra at du setter søkelyset på norske myndigheters destruktive hersing med enkeltindividet. Min erfaring med Skatt øst og kemneren føyer seg dessverre inn i rekken.»

- Må være mulig å leve
Resultatet for mange av disse menneskene er at de i verste fall må ta opp dyre forbrukslån for å overleve.

- Vi har laget et system som driver folk ned i gjeld og i henda på kyniske forbrukslånspushere. Selv om folk har satt seg i gjeld så kan vi ikke ha en offentlig system som gjør det vanskeligere for folk å komme ut av gjeldsfella. Vi har jo hørt stygge historier om private innkrevingsselskaper, da kan ikke det offentlige drive på samme måte. Det må være mulig å leve samtidig som man betaler sin gjeld, sier Isaksen.

Han sier at systemet for statlig innkreving må bli slik at de ulike innstansene snakker med hverandre for å unngå overtrekk.

Total gjennomgang
Dokument 8 forslaget vil blant annet foreslå en gjennomgang av hele systemet for offentlig inndriving av gjeld. Blant annet vil Høyre at man skal vurdere én sats for livsopphold. Noe av problemet i dag er at de mange hundre namsmennene og særnamsmennene i Norge i dag opererer med ulike satser. Derdmed kan én statlig innkrever finne rom for trekk fra en person mens en annen statlig innkrever har konkludert med at personens økonomi ikke tåler mer trekk.

Har du havnet i trøbbel med kemneren og har et godt nyhetstips? Kontakt Nettavisen på vaktsjef@nettavisen.no

- Systemet er så komplisert at selv ikke Høyre har kapasitet nok til å utrede problemet skikkelig. Derfor ønsker vi først en total gjennomgang. Vi må få en oversikt og en opprydding, sier han og legger til.

- Poenget er at vi har et system som ikke ser menneskene.

Reklame

Comfyballs tømmer lageret: Halv pris på alle boksere

Kommentarer til denne saken