RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Syv medisinske myter

Sist oppdatert:
Du skal ikke tro alt du hører.

(SIDE2): Usanne, mangler forskningsresultater eller kun illusjoner. Amerikanske forskere gir syv medisinske myter en kalddusj, skriver Daily Mail.

En uhøytidelig studie utført av amerikanske forskere ved Indiana University School of Medicine har satt lokk på mytene som ofte gjentas av treningsguruer, helsepersonell og mannen i gata. De gikk gjennom forskningsresultater og data om hver enkelt påstand og fant ut at de var langt fra konkluderende.

Resultatene er publisert i juleutgaven av British Medical Journal og her er et sammendrag.

«Drikk minst åtte glass vann om dagen»

Å drikke mye vann er bra for å skylle ut avfallsttoffene av kroppen, men ernæringsfysiolog Dr Gillian McKeith vil understreke rådene som ble utformet allerede i 1945 om at mye av væsken får du i deg gjennom maten du spiser.

«Å snakke i mobil på sykehus er farlig»

Denne myten har grobunn i en Wall Street Journal artikkel fra 1990 som hevdet at mobiltelefonen kunne forstyrre apparatene på sykehus. Mange sykehus innførte da forbud mot mobiltelefoner. Sannheten er at mobiltelefonen er harmløs og kan i aller verste fall kunne forstyrre apparatene med 0,1 prosent til 1,2 prosent.

«Vi bruker bare ti prosent av hjernekapasiteten»

Denne påstanden har blitt tillagt Albert Einstein, selv om det ikke fins noe bevis på at han noen gang har sagt det.

Studier beviser at når hjernen blir angrepet et sted så har det spesifikke og langvarig effekt. Hvis 90 prosent av hjernen ikke var i bruk så ville ikke skadene få noen konsekvenser.

«Hår og negler vokser etter at død inntreffer»

Forskerne skylder på tilbaketrekkingen av huden for denne illusjonen av at hår og negler blir lenger.

«Å lese uten skikkelig lys ødelegger synet ditt»

Det har blitt hevdet at Johann Sebastian Bach kan ha blitt blind etter år hvor han lagde musikk med kun et stearinlys som belysning.

Det fins forskning som foreslår at å lese uten skikkelig lys kan gjøre øynene slitne og anstrengt, men denne effekten eksisterer rett og slett ikke.

«Kalkun gjør deg trøtt»

Aminosyren tryptophan - som fins i kalkun er linket til funksjoner som kontrollerer trøtthet og humør. Å få i seg mye av dette stoffet kan gjøre deg trøttere.

Men det viser seg at kalkun faktisk ikke inneholder mer av dette stoffet enn mye annen mat.

«Barbering gjør at håret kommer tilbake fortere»

Når du barberer deg tar du bort den døde delen av håret, ikke det håret som lever (roten) så derfor har ikke barbering noen som helst effekt på hvor fort håret vokser ut igjen.

LES MER HELSE HER

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere