RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Syv myter om reising

Vil flyet krasje hvis man bruker mobilen? Blir harddisken på laptopen slettet i røntgenmaskinen?

(SIDE2:) Det finnes mange myter innenfor reiseverden. Og nå som den store fellesferien setter inn, er det greit å minne om dem.

ForbesTraveler har laget en liste over de seks mest vanlige mytene. Alt fra bruken av mobil på fly, til om en cruiseferie er alt inkludert.

Bruken av mobil ombord på et fly
Om du spør flyvertinnen om det faktisk er en regel, så vil du sannsynligvis får svaret «FAA (Federal Aviation Administration) har bestemt det».

Dette er ikke fakta. FAA har nemlig testet ut bruken av elektroniske artikler om bord, alt fra musikkspillere til mobiler.

Deres forskere har de siste 25 årene testet ut den elektromagnetiske pulsen, og til å med forsterket den opptil 100 ganger for å se om det hadde noe effekt. Og svaret? Null. Ingen påvirkning i det hele tatt. Så hvorfor ha regelen? Siden FAA ikke kunne bevise at de elektroniske artiklene hadde noe innvirkning på flyelektronikken, sa de at flyselskapene selv kan bestemme om de vil ha en slik regel eller ikke.

Så hvis du velger å ignorere regelen fra flyselskapet kan du bli straffet for det, men flyet vil ikke styrte.

Man blir syk av den resirkulerte luften i flykabinen
Det er ikke vitenskapelig bevist at man blir syk av den luften. Altså, moderne fly var egentlig designet til å ta luft fra atmosfæren utenfor flyet, varme den opp ved jetmotorene for så å sende den videre inn i flyet. Men denne prosedyren kostet ekstra drivstoff og drivstoff koster penger. Derfor ble det byttet om til et resirkuleringssystem.

Man kan da diskutere for at man selv kan bli syk hvis mannen i sete 2b er forkjølet og du selv sitter i sete 35a, men det er ikke vitenskapelig bevist. Det er likevel å anbefale at man skrur av luftventilen over hodet.

Cruiseferie betyr at lommeboka kan bli hjemme
Ta med lommeboka. Før i tiden var det slik at da man kjøpte en cruiseferie fikk man alt inkludert. Slik er det ikke nå. Man kan få tilbudet om en betal-og-få-gratis-brus-resten-av-turen-avtale, eller en vin-og-mat-avtale. Men alt i alt så er det greiest å regne med at du må gange prisen med 1,75 per person.

Harddisken blir slettet av røntgenmaskinen
Nok en myte. Selv om røntgen er en type elektromagnetisk energi, vil det ikke nødvendigvis bety at maskinen er magnetisk ladet. Elektromagnetisk energi er noe likt lys, og kan ødelegge bildene på kameraet hvis man bruker gammeldags filmrull i kameraet. Derimot harddisken på din bærbare PC blir ikke ødelagt og slettet.

Hvis du mot formodning noen gang får lov til å ta med laptopen gjennom metalldetektoren, risikerer du at harddisken blir ødelagt.

Tog innad Europa er billigere enn fly
Neppe. Det er dessverre slik at togturer gjennom Europa er dyrere enn å ta fly for tiden. De europeiske flyselskapene har nemlig presset prisene så mye i forhold at man sparer penger på å velge å fly.

I disse dager kan man fly til Krakow med Norwegian for 500 kroner, mens togbilletten starter på priser som er dobbelt så mye.

Forsikringen på kredittkortet dekker leiebilen
Som regel vil forsikringen fra kortet dekke skaden, men det finnes smutthull. Flere kredittkortfirmaer reklamerer med forsikring ved bruken av deres kort. Da tror folk som ikke har bil, og dermed ikke bilforsikring fra før av, at man er helt forsikret ved billeie.

Flere kort har bare tilleggsforsikring. Det vil si at den legges til din egentlige forsikring hvis den ikke strekker til. Og hvis du da ikke har en hovedforsikring fra tidligere, har du faktisk ikke noen forsikring i det hele tatt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere