RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Syv rentekutt, men ingen låner

Sist oppdatert:
- Sentralbanken har ikke kontroll, sier nobelprisvinner i økonomi.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Marjorie Killian har lenge sett frem til å kjøpe seg drømmehuset i San Diego, og har allerede fått godkjent å ta opp et pantebasert boliglån. Men ifølge Bloomberg News nekter hun å gi noen bud, før hun vet hun kan få en fastrente på 5,5 prosent.

NA24 - din næringslivsavis

Og det er nettopp konsumenter som Killian den amerikanske sentralbanken, Federal Reserve, ikke makter å få på gli med sine rentekutt. Sentralbanksjef ben Bernanke er nemlig desperat etter å få opp låneraten til amerikanske forbrukere, for å stimulere et boligmarked som om dagen er en sentral faktor i de økonomiske nedgangstidene.

2,25 prosent
Den amerikanske sentralbanken satte ned renten med 0,75 prosentpoeng forrige tirsdag, slik at rentenivået i USA nå ligger på 2,25 prosent. Så langt i år har det amerikanske rentenivået blitt satt ned to prosentpoeng. Fed har faktisk satt ned renten syv ganger på rad, i håp om at konsumentene skulle bite på.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Men verken konsumentene eller bankene har blitt noe særlig mer lånevillige etter rentekuttene. Fortsatt står frykten for at ting kan forverre seg høyt.

Differansen mellom den amerikanske 10-årsrenten og gjennomsnittlig fastrente for pantebaserte boliglån var 2,7 prosentpoeng forrige måned. Data Bloomberg har innhentet, viser at dette er den største differansen siden 1986. Bankene trosser Bernanke og hamstrer kapital, etter å tapt rundt 200 milliarder dollar på subprimelån siden juli i fjor.

Dette er hva som er nokså sikkert. Det finnes imidlertid anslag og beregninger som sier at tapene i virkeligheten vil komme opp i over tre billioner kroner, eller 600 milliarder dollar.

- Fed har ikke kontroll
Banksektorens fortjenester falt til det laveste på 16 år i fjerde kvartal i fjor, til 5,8 milliarder dollar. Dette avsluttet et seks år langt kjør med rekordprofitt i bransjen.

- Fed forsøker å kjøre en vanskelig bil, hvor de kun har minimalt med kontroll på rattet, og uten noen som helst kontroll på gasspedalen eller bremsene, mener Clive Granger, nobelprisvinner i økonomi fra 2003, overfor Bloomberg News.

- For å få stabilisert økonomien, trenger konsumentene tilgang på et rentenivå de kan ha råd til. Så langt har ikke Fed maktet å gjøre mye med markedsrentene, tilføyer han.

Gniene banker
Henry Savange ved PMC Mortgage mener bankene om dagen forsøker å komme seg til hektene igjen, og at de vil forbli gniene en stund fremover.

- De vil ikke dele ut billige boliglån før de blir mer likvide, sier Savange til Bloomberg News.

Han tilføyer:

- For øyeblikket ser det ut som de faste pantebaserte boliglånsrentene har koblet seg fra 10-årsrenten. Långiverne er nervøse.

Selger færre
Salget av nye boliger falt med 1,3 prosent til 590.000 i februar på basert på årlig salgstakt. Det viser ferske tall fra det amerikanske handelsdepartementet. Men dette skjer i takt med at prisene på boligene også faller.

Dette er det laveste nivået på 13 år og boligsalget falt for fjerde måned på rad. Mandag kom tilsvarende statistikk for brukte boliger og disse var oppløftende. Dette bidro til et godt løft på børsene rundt om i hele verden. Tirsdag kom informasjon fra Case-Shiller, som viser at prisutviklingen i boligmarkedet langt fra er like oppløftende.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere