Gå til sidens hovedinnhold

Syv rike land takket ja, mens Norge avslo vaksine-tilbudet

Hoderystende, sier Frp. - Regjeringen skal ha ros, ikke kritikk, kontrer Leger Uten Grenser.

Bistandsavisen Development Today kunne denne uken avdekke at Norge har takket nei til tilbud om 700.000 vaksinedoser, som er sikret gjennom vaksinesamarbeidet Covax. Norge har betalt inn 61 millioner kroner til Covax, noe som sikret norske myndigheter en opsjon på tilgang til 1,9 millioner vaksinedoser fra ulike leverandører.

I fjor høst fikk Norge tilbud fra vaksinealliansen Gavi om å realisere deler av denne opsjonen, men istedenfor å takke ja til nesten 700.000 vaksinedoser fra produsentene AstraZeneca, Sanofi/GSK og Pfizer/Biontech gjennom Covax, avslo regjeringen tilbudet og valgte heller å overføre vaksinedosene til fattige land.

Koalisjonen for forebygging av epidemier og pandemier (Cepi) opplyser til Nettavisen at Covax er etablert for å gi lik fordeling av vaksiner mot covid-19 til alle de 191 landene som deltar.

- Det er opp til hvert enkelt land om de ønsker å ta i bruk dosene de blir tilbudt, eller donere dem til land som ikke har hatt mulighet til å inngå egne innkjøpsavtaler. Det siste kan være like effektivt som å bruke dem selv. Norge har gått foran når det gjelder å tenke både nasjonalt og globalt under denne pandemien, noe som er helt nødvendig, sier nestleder i vaksinealliansen Cepi, Frederik Kristensen, i en uttalelse til Nettavisen.

Kristensen sier at vaksinering av de mest utsatte gruppene i alle land, er den mest effektive måten å få slutt på pandemien på overalt.

Beslutningen blir møtt med kritikk fra Frps helsepolitiske talsperson, Morten Stordalen, som mener det er hoderystende å avstå fra denne muligheten til å skaffe vaksiner til den norske befolkningen.

Les også: Politiet innleder etterforskning av Erna Solbergs familieselskap

Syv rike land har takket ja

Nettavisen har sett nærmere på hvilke rike land som har takket ja til å få vaksiner gjennom Covax. Det viser seg at bare syv høyinntektsland har brukt Covax til innkjøp av vaksiner til egen befolkning.

Disse landene er Oman, Qatar, Saudi-Arabia, Sør-Korea, Singapore, New Zealand og Canada. Sistnevnte fikk flengende kritikk da det ble kjent i forrige måned at de hadde besluttet å takke ja til 1,9 millioner vaksinedoser fra Covax.

- Vi i Leger Uten Grenser har hørt at Canada er blant få land som har takket ja til disse vaksineopsjonene. Dette er noe regjeringen skal ha ros for, og ikke kritikk for sånn som det legges fram i mediene nå. Leger Uten Grenser har kritisert regjeringen for ikke å gjøre nok, sier lege og feltarbeider i Leger Uten Grenser, Erlend Grønningen, til Nettavisen.

- Dette er rett og rimelig, akkurat som det skal være. Vi må ikke glemme at vaksinering av folk i den fattige delen av verden henger langt etter den rike delen av verden. Det ser ut til at det vil gå flere år før vi er ferdige med vaksineringen i den fattige delen av verden. Da vil det kunne oppstå nye mutasjoner, og da vil det kunne bli behov for nye vaksinasjonsrunder i den vestlige verden, og det ville vært uklokt, sier Grønningen.

- Det å gi bort disse vaksinene, er både klokt og solidarisk, sier han.

Les også: EU-forslag kan sikre utenlandsferien din i sommer

- Jeg synes det er hoderystende

Helsepolitisk talsperson og stortingsrepresentant Morten Stordalen (Frp) er imidlertid svært kritisk til regjeringens prioritering.

- Jeg synes det er hoderystende å avstå fra en sånn mulighet. Dette føyer seg inn i rekken av eksempler på at regjeringen har vært litt bakoverlent med å framskaffe vaksiner. Dette har Frp også påpekt tidligere, sier Stordalen til Nettavisen.

- Jeg synes dette er veldig spesielt når vi ser at andre land, inkludert noen EU-land, beveger seg rundt for å finne flere spor for å sikre vaksiner til egne innbyggere. Jeg forventer at regjeringen gjør det samme, sier han.

- Er ikke Covax egentlig et samarbeid som har til hensikt å bistå fattige land med å få vaksiner, Stordalen?

- Vi er først og fremst forpliktet til å sørge for vår egen befolkning når vi er i en krise og en pandemi. I en krise er det sånn at man skal stille opp for egen befolkning først, men når det er gjort, så kan man sørge for at andre også får. Hvis vi ikke ser en endring i dette nå, så må Stortinget snart ta politiske grep og stille spørsmål ved regjeringens strategi, sier han.

Les også: EMA gransker rapporter om blodpropp etter bruk av andre vaksiner

- Må ikke bli en alles kamp mot alle

Covax har planer om å få levert 2 milliarder vaksinedoser i løpet av året. Utviklingsminister Dag-Inge Ulstein (KrF) sier Norge var blant de første landene som investerte i vaksinemekanismen Covax for å få opp arbeidet med å sikre vaksinedoser til lav- og mellominntektsland.

- Dette må ikke bli en alles kamp mot alle. Akkurat nå er det vanskelig for mange. Smittetallene går opp, det er problemer med vaksineleveransene, og det er for få vaksiner i verden - akkurat nå. Dette vil endre seg. Men i mellomtiden er det veldig viktig at vi ikke starter på en alles kamp mot alle, der de rikeste landene byr over hverandre for å få flest mulig vaksiner, mens de fattige landene blir tilskuere. Vi er ikke trygge før alle er det, og jo mer vi utelukkende tenker på oss selv, jo lengre tid vil det ta å bekjempe pandemien, sier Ulstein i en uttalelse til Nettavisen.

- Flau over Canadas beslutning

Canada har også investert store beløp i Covax. I forrige måned ble det kjent at Canada som det eneste G7-landet har besluttet å hente ut 1,9 millioner vaksinedoser gjennom Covax.

Beslutningen ble møtt med kritikk fra flere hold. Tidligere FN-spesialutsending for hiv/aids i Afrika, Stephen Lewis, mente det var helt feil at Canada brukte vaksinemekanismen Covax til egen fortjeneste.

- Det har alltid vært innforstått at dette ikke var en kilde til vaksiner for de rike og velstående landene i verden, uttalte Lewis i et intervju med canadiske medier da nyheten ble kjent.

- Det at Canada er stolt av det de gjør her, mener jeg er en stor feiltagelse, sa han.

- Jeg tror ikke det internasjonale samfunnet et øyeblikk trodde at Canada ville utøve denne retten, fordi det strider såpass med behovene til utviklingslandene, sa Lewis.

Partileder for De grønne i Canada, Annamie Paul, uttalte at hun var flau over beslutningen om å skaffe vaksiner gjennom et program som hovedsakelig er utviklet for å bistå utviklingsland med vaksinering.

Les også: Norge opererer med hemmelige priser på vaksinedoser

Regjeringen til statsminister Justin Trudeau forsvarte beslutningen i forrige måned, og uttalte at intensjonen har alltid vært å kunne få tilgang på ytterligere vaksinedoser gjennom Covax.

- Covax har to kanaler. Den har en selvfinansierende kanal hvor land som Canada kan kjøpe vaksiner til eget bruk, også er det et marked hvor man på forhånd forplikter seg til donasjoner til land som ikke kan kjøpe dem selv, uttalte Canadas utviklingsminister Karina Gould i et intervju forrige måned.

Norges spesialutnevnte globale helseambassadør, John-Arne Røttingen har forklart overfor NTB at investeringen i Covax var i utgangspunktet tenkt som en forsikringspolise, at Norge kunne bruke Covax som en nødhavn hvis det ikke kom nok vaksiner via EU-samarbeidet.

Røttingen sier at på tidspunktet norske myndigheter fikk tilbudet fra vaksinealliansen Gavi, var de tryggere på at leveransene via EU ville komme.

- Ville vært usolidarisk av Norge

Norge får i dag sine vaksiner gjennom en egen innkjøpsavtale med EU. Europakommisjonen og EUs medlemsland inngikk en avtale om felles vaksineanskaffelser, som forpliktet EU-medlemmene til ikke å inngå egne avtaler direkte med de samme leverandørene.

- EU-landene har frasagt seg en andel av sine vaksinedoser til Norge på bakgrunn av at Norge har tilsvarende plikter og rettigheter som EUs medlemsland. Dermed ville det være usolidarisk av Norge å kjøpe vaksiner fra de samme leverandørene gjennom Covax som vi nå får gjennom EUs innkjøpsordning, sier utviklingsminister Ulstein.

- Å forsøke å inngå to ulike avtaler om de samme vaksinene ville kunne bidra til å svekke vår egen forhandlingsposisjon. Det har derfor ikke vært aktuelt å benytte disse opsjonene til den norske befolkningen da vi allerede har kontrakter for disse vaksinene, sier han.