*Nettavisen* Nyheter.

Syv til sykehus etter mistanke om vannsmitte på Askøy

Foto: Askøy kommune

50 personer har allerede vært innom legevakten, syv av disse er innlagt på sykehus, opplyser Thomas Hetland, smittevernlege i Askøy kommune, til BA.

06.06.19 21:10

(Bergensavisen): Torsdag kveld sendte kommunen sendt ut et varsel på SMS til innbyggerne i den søndre delen av Askøy.

«På grunn av mistanke om smitte via næringsmiddelkjeden, der vannet kan være en av mulighetene til smitte, iverksettes kokevarsel.» heter det i meldingen.

Det er nå satt satt krisestab på rådhuset.

Det er for tiden vannledningsbrudd i Florvåg, som har ført til misfarget vann for husstander i Florvåg og Kleppestø.

- Men dette kokevarselet har ingen sammenheng med vannledningsbruddet, sier Jørgen Skogedal ved vakttelefonen for vann og avløp i kommunen.

Må koke vannet

Ifølge en pressemelding fra Askøy kommune, er symptomene magesmerter, diare og feber.

- Alle abonnenter skal koke vannet før det drikkes. Generell hygiene (håndvask) er viktig, heter det i pressemeldingen.

En av dem som har blitt syke i løpet av torsdagen, er Ann-Alise Leirheim.

- Det begynte i morges med magesmerter og litt feber. Jeg og min samboer er begge syke nå og jeg har også snakket med andre venner som har fått dette. Alle bor i Kleppestø eller Kleppe-området og får vann fra Kleppevannet, sier Leirheim til BA.

Hun og samboeren har tilbragt hele dagen under dynen, mens de har lurt på hva som skjer. Da hun mottok SMS-varselet fra kommunen, koblet hun smittefaren med symptomene hun har.

Klikk på bildet for å forstørre.

Her er SMSen som Askøy kommune har sendt ut. Foto: Bergensavisen

- Nå vil jeg gjerne ha mer informasjon om hva dette er og hva kommunen gjør med dette. Jeg synes ikke det er skummelt, men jeg lurer på hvordan det har blitt sånn og hvor lenge det har vart.

Hun forstår ikke hvordan hun og samboeren kan ha blitt smittet, for ifølge henne har de ikke drukket mye vann i det siste. Likevel er de blitt dårlige.

- Huff, formen er ikke på topp. Det går greit, men jeg føler meg litt uvel. Jeg kommer nok ikke til å gå til legen, for han kan vel ikke gjøre noe. Vi får bare ta det med ro og få i oss nok mat og drikke. Som ikke er vann.

- Kontakt legevakt

Men ifølge smittevernlege Thomas Hetland bør samboerparet og alle andre syke som får vann fra Kleppevannet, kontakte legevakten.

- Det blir tatt prøver av de syv pasientene som er innlagt. Det er ikke kommet svar på dem ennå, men vi tror det dreier seg om en bakteriell infeksjon. Det er viktig at de som har dårlig allmenntilstand, som feber, smerter i mage og diaré kontakter legevakt, sier Hetland til BA.

Inkubasjonstiden for sykdommen kan være fra én til ti dager.

Felles for alle de 50 som har vært på legevakten er at de bor i følgende områder:

Kleppestø til Framo

Kleppe

Øvre Kleppe

Strussham

Lønvarden

Marikoven

Follese

Stongafjellet

Juvikflaten

Horshøy

Hetlevik

- Alle som bor i disse områdene MÅ koke vannet. Det er ikke en anbefaling, de må, understreker rådmann i Askøy kommune, Eystein Venneslan.

Har satt krisestab

Venneslan og Hetland har sammen med ordfører Terje Mathiassen sittet i krisestab torsdag.

- Situasjonen er uoversiktelig og vi følger nøye med. Kommunal kriseledelse er satt og vi er svært opptatt av å formidle at vannet må kokes, sier Mathiassen.

Nøyaktig hva som er smittekilden i vannet er foreløpig uvisst.

- Det er tatt prøver av vannet der det skal testes for forskjellige bakterier. Vi vet ikke hvor lenge vannet har vært smittet, sier Venneslan.

Les flere saker fra Bergensavisen her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag