I de største byene våre har fenomenet «champagnefrokost» vokst frem de siste årene. Det har blitt en tradisjon, akkurat som det å heise flagget, ta bunaden på og synge nasjonalsangen.

Hva er vel ikke hyggeligere enn å skåle med gode venner? Men det mange glemmer er at ett eller to glass champagne på tom mage lett går rett til hodet. Er du sammen med barn gjør du klokt i å stå over.

Les også: Korona-krisen: En annerledes russetid

Annerledes feiring

Selv om årets feiring av nasjonaldagen blir annerledes, betyr ikke det at barnas forventninger er mindre. Blir det is og pølser? Og blir det lek og moro i parken?

De fleste får sikkert en fin dag med familien, men for noen vil foreldrenes drikking være med på å ødelegge den gode stemningen. I en undersøkelse fra 2019 kommer det frem at én av fire voksne mener det drikkes for mye rundt barn på 17. mai.

Nå som alt er annerledes, blir det kanskje mindre drikking? Vi får håpe det, men når barnetog og organiserte aktiviteter er avlyst over hele landet, er det grunn til å tro at flere vil holde seg hjemme.

Dermed er det også en mulighet for å utvide champagnefrokosten til å vare utover dagen.

Les også: Disse gutta har kostet oss nesten like mye som hele korona-epidemien

Vær en trygg voksen

Selv om «lykkepromillen» gjør deg varm i kinnene, gladere og mer lattermild enn vanlig, er det ikke sikkert at barna opplever det på samme måte.

Når mamma eller pappa plutselig endrer oppførsel, kan det føles skummelt og utrygt. Barn oppfatter denne forandringen mye raskere enn vi voksne selv gjør.

Når barn blir spurt hvor mye alkohol de synes foreldre kan drikke sammen med barn, svarer de fleste null, ett eller to glass. Svært få synes det er greit at foreldrene drikker mer enn tre glass, viser en undersøkelse fra Av-og-til.

Nettavisen Pluss: Tok 100 push-ups hver dag i ett år – dette er hva som skjedde

Dette er det greit å være bevisst på, hvis du er i et selskap der det er barn til stede. Barn liker best at foreldrene oppfører seg akkurat som de pleier.

Nasjonaldagen er barnas festdag, og da er det ekstra viktig at også de minste føler seg trygge og glade rundt mamma og pappa.

Med dette ønsker jeg alle en fin 17. mai.