RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ta flotte bilder i hagen

Man trenger ikke nødvendigvis å reise langt for å finne gode motiver.

Noen ganger kan en liten oppdagelsesferd i din egen hage (om du har en) gi flotte resultater. Spesielt om våren og sommeren yrer det med liv, og det er nesten ikke grenser for hva man kan finne om man bare leter godt nok.

Aller mest fristende er det å fotografere når været er bra, når solen skinner og det er godt og varmt. Og visst er det flott med en blå himmel i bakgrunnen, men vær også obs på de skarpe skyggene og kontrastene som sola skaper når den står høyt på himmelen.

Overskyet er bra
Ofte blir bilder best da det er overskyet, ettersom man dermed får et jevnere lys. Er det sterk sol ute kan man ta bilder i skyggen for å unngå de skarpe kontrastene, eller man kan ta i bruk reflektorer av forskjellige slag. Polariseringsfilter kan også være til hjelp. Et annet godt tips er å bruke blitz, da den jevner ut skyggene.

Hagen er full av dyr, men ved fotografering av dem, gjelder det å trå varsomt. De fleste dyr reagerer instinktivt på selv den minste lyd eller bevegelse. Pass spesielt på hvor skyggen din faller, om du har sola i ryggen vil skyggen strekke seg foran deg, og dyret vil dermed bli varslet om at det kommer noen. Som oftest stikker de dermed av, og motivet blir ødelagt.

Ta gjerne med et makro-objektiv når du fotograferer i hagen. Den er høyst sannsynlig full av flotte blomster og insekter som ser fantastiske ut på nært hold. Makro er også fint fordi du da virkelig får fokusert på motivet istedet for at det forsvinner i en rotete bakgrunn.

Dybdeskarphet
Med stor blenderåpning kan bakgrunnen helt eller delvis fjernes.

I et blomsterbed med mange like blomster, velg ut en som du fokuserer på. Slik vil de andre blomstene danne en fin bakgrunn hvor fargene går igjen som små abstrakte elementer.

Detaljer
Velg ut en detalj og isoler den helt med den blå himmelen som bakgrunn.

Perspektiver
Se vante ting fra nye vinkler.

Fugler
Observer fugler i sitt naturlige element.

Insekter
Hager er fulle av insekter og andre små dyr. Istedet for å sky dem, ta heller frem makro-objektivet (eller bruk makrofunksjonen på kompaktkameraet om det har en) og studer dem nærmere. De får en helt annen kvalitet nært på, faktisk kan de i mange tilfeller virke ganske tiltalende.

Sommerfugler
Sommerfugler er delikate, og fascinerende skapninger. Ingen to er like, så dette er et motiv som kan fotograferes i det uendelige uten fare for at man gjentar seg selv.

Dette er selvfølgelig bare et veldig lite utvalg av motiver som finnes i hagen. Slå deg løs med kameraet og vær kreativ, det er jo vår!

Denne saken er hentet fra fotonettstedet Fotopia.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere