RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ta himmelske bilder

Er du oppmerksom vil du oppdage at skyer er noe av det vakreste som finnes.

En himmel behøver ikke å være klar og blå for at et utendørsbilde skal bli vellykket. Spennende skyer legger til en helt ny dimensjon av dramatikk, dynamikk, kontrast og fargespill.

Så høyt satte den velkjente fotografen Alfred Stieglitz pris på skybilder at han mente det var mulig å måle hvor dyktig man var som fotograf, etter hvor god man var på å fotografere skyer.

- Jeg ville endelig gjøre noe jeg hadde tenkt på i årevis. Jeg ville lage en serie skybilder. Jeg fortalte Miss O'Keeffe om mine ideer. Jeg ønsket å fotografere skyer for å finne ut hva jeg hadde lært i løpet av 40 år om fotografi. Gjennom skyer å legge ned min filosofi om livet.
- Alfred Stieglitz, The Amateur Photographer & Photography, Vol. 56, No. 1819, p. 255, 1923.

Stieglitz brukte mye tid på dette, og da de resulterende 10 bildene ble svært vellykkede, konkluderte han fornøyd med at jo, han hadde lært noe i løpet av de 40 årene han hadde holdt på med fotografi.

Det lille ekstra
Kanskje har alle fotografer noe å lære av denne berømte mesters fascinasjon av skyer. Vend hodet opp og du vil få se en helt ny dimensjon av interessante motiver.

Alle slags utendørsbilder, det være seg portretter, landskap, arkitektur eller lignende vil få et annet uttrykk ved å inkludere skyer. Skyer som speiles i vann eller bygninger med mye glass, portretter under en tung og skyet himmel, eller lekende skyer over et idyllisk landskap, kan bidra til å skape det lille ekstra i bildene dine.

Teknikk og utstyr
Det finnes ikke noe teknisk hokus-pokus når det gjelder å skape flotte skybilder. De fleste kameraer, objektiver og brennvidder kan gi flotte resultater, det aller viktigste er å få eksponeringen rett.

Eksponeringen kan by på problemer om man inkluderer objekter i forgrunnen, ettersom kontrasten kan bli for stor. En god ide kan derfor være å bruke et polariseringsfilter og rotere det slik at himmelen blir et hakk mørkere, og kontrasten mellom himmel og forgrunnsmotiv blir mindre.

Fotograferer du sent på kvelden eller om natten, vil selvfølgelig et stativ være nødvendig. Husk forøvrig at du aldri ser direkte på solen gjennom søkeren, da dette kan medføre alvorlige skader på øyet.

Storm
Ved fotografering av skyer kan det være smart å følge med på værmeldingen.

Ser du at det er en storm i vente, så er det bare å komme seg ut med kameraet og fange himmelen i øyeblikket før regnet begynner å pøse ned. I denne tilstanden er himmelen på sitt aller mest dramatiske.

Fjærskyer
Cirrus-skyene som oppstår i godvær er ofte nesten gjennomsiktige og lette som fjær. Disse skyene skaper interesse og dynamikk i en ellers ensfarget himmel, og gir nesten inntrykk av at betrakteren ser på himmelen gjennom et slør.

Former og figurer
Cumulus-skyer er tjukkere og mer "håndfaste" enn cirrus-skyene. Disse skyene setter fantasien i sving, da mange, spesielt barn, ofte klarer å se gjenkjennelige former og figurer i dem.

Fargespill
Solnedganger og soloppganger er kanskje klisjefylte og noe mange seriøse fotografer skyr som pesten, men slik bør det definitivt ikke være. Sjelden er himmelen vakrere og mer levende enn under disse to hverdagsfenomenene. På en riktig skyet dag er både fargespillet og teksturen i himmelen en opplevelse for øyet.

Unike
Skyenes effekt i bilder bør ikke undervurderes. De kan legge til dramatikk, dynamikk, kontrast og lekende fargespill i dine bilder. Hver skyformasjon er unik, og muligheten for variasjoner er dermed uendelig. Bruk skyene som bakgrunn eller som hovedmotiv, la de tilføre bildet noe nytt, eller bruk dem til å fremheve og understreke det du allerede prøver å si.

Denne saken er hentet fra fotonettstedet Fotopia.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere