RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ta julevasken på datamaskinen

Fjern programmer som ødelegger datamaskinen, gjør den raskere og bedre å bruke. Helt gratis.

Datamaskinen din kan sammenlignes med kontoret eller stua di. Hvis du aldri rengjør den eller rydder vil det etterhvert bli en skikkelig grisebinge. Her gir vi deg rådene du trenger for å gjøre datamaskinen raskere, sikrere og bedre å bruke.

Fjern spionprogrammer
Det er mye man kan gjøre på nettet som gjør at spionprogrammer legger seg på datamaskinen din. Disse programmene gir deg annonser for nettsider du helst ikke vil ha annonser for, og kan åpne maskinen din for andre.

Gratisprogrammet AdAware fjerner de fleste.
Her kan du laste ned programmet

Rydd opp på harddisken
Tenk deg at du tar all reklamen, all posten du mottar og alle avisene du leser og bare kaster i en eller flere pappesker du har stående. Tenk deg så at du skal finne igjen den ene konvolutten du må ha. Det tar litt tid å lete, ikke sant? Akkurat slik er det for datamaskinen din hvis du ikke defragmenterer den i ny og ne.

Å defragmentere vil si å putte filene på din harddisk i riktig rekkefølge. Det fører til at maskinen går raskere og fungerer bedre. Det beste er at du ikke trenger å laste ned noe program for å fikse det. Gå på start-menyen i Windows, klikk på alle programmer, velg tilbehør, så systemverktøy. Der finner du et program som heter Diskdefragmentering. Kjør dette programmet, gjerne minst en gang i måneden.

Slett gamle filer helt
Når du sletter en fil i Windows blir den ikke helt borte, og det betyr også at den tar plass på disken din. Har du slettet mange filer så kan det være mye plass som tas opp av programmer, bilder og dokumenter du ikke lenger trodde du hadde.

Svaret er Eraser, et gratis program fra Heidi Software. Dette programmet sletter filene dine helt. Programmet er gratis.
Her kan du laste ned programmet

Til slutt tre anbefalinger på helt gratis programvare:

Gimp - for deg som synes Photoshop er litt for dyrt.
Openoffice - for deg som synes Word, Excel, Powerpoint m.v. er litt for dyrt.
Antivirus - gratis antivirusprogram

PS! Tipsene over er for deg som bruker Windows.

Les flere IT-saker på våre IT-sider.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere