RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ta naturen inn i stua

(Trendkompagniet)
Sist oppdatert:
Naturen skal være inspirasjonkilde i hjemmet ditt i høst.

(SIDE2): - Trendene er sterkt preget av finanskrisen. Vi går fra prangende og overdådig til nøkternhet og fokus på ettertanke. Vi kan allerede merke en optimisme, og stor tro på fremtiden, men interiørtrenden blir aldri som før. Vi er opptatt av å tenke mer rasjonelt nå. Her i Norge kan du ikke merke finanskrisa så godt, men vær glad du ikke driver butikk i Danmark, forklarer trendekspert og direktør i Pej Gruppen (Scandinavian Trend Institute), Jakob Søndergaard til Side2.

Nytt stilskifte
Side2 møter interiøreksperten på Gave og Interiørmessen i Lillestrøm før helgen. Søndegaard er kanskje Skandinavias største ekspert på hva som rører seg i trendene innenfor interiør. Han forteller at naturen er i tiden.

- Vi er midt inni et helt nytt stilskifte. Romantikken, nostalgien og det overflødige er vekk. Nå er det et mer rasjonelt uttrykk. Vi er opptatt av gode produkter til fine priser, og vi vil ha mer funksjonalitet. Verden er utrygg og det gir mer rom for ettertanke. Naturen er inspirasjonskilde, men den er mer maskulin enn tidligere. Det skal ikke være mykt. Dette lyset fra Friends Agent er en fantastisk tegn på den trenden vi nå beveger oss inn i, sier han og holder opp lyset som ligner en trestamme.

Fra romantisk til rasjonelt
Direktøren har bosted i Danmark, og merker stor forskjell mellom nabolandene.

- I Danmark er vi nå helt vekk fra romantikken og nostalgien, men dere nordmenn lener dere fortsatt på denne stilen. Danmark er noe lenger fremme. Bevegelsene går mot den rasjonelle stilen, forteller han.

Søndegaard mener at vi i 2009 og 2010 vil være mer opptatt av å tenke smart.

- Forbrukeren vil tenke på å spare penger - den sunne fornuft. Vi vil gjerne ha luksus, men er ikke interessert i å betale så mye for det lenger. Vi går fra uttrykket «less is more» til «just enough». Alt blingbling er ut. Det er ikke særlig kult å kjøpe produkter som viser at du har råd til det. Du skal heller vise at du har sunn fornuft og går for smarte kjøp. Vi vil gjerne være miljøvennlig, og gå for miljøvennlige produkter, men det skal likevel være fint design, forklarer han.

Naturelementer
Halvor Bakke, interiørdesigner og TV-kjendisen kommer nå ut med sin første interiørkolleksjon. Denne uken lanseres nyheten for kjente og ukjente i Posthallen i Oslo, og Side2 vil selvfølgelig være tilstede. Men en liten smakebit kan du få allerede nå.

- Dette er en kolleksjon inspirert av naturelementer. Jeg elsker å blande kontraster som tre og metall. Jeg har ikke tenkt på hva som vil selge, men har laget en kolleksjon ut ifra hva jeg liker. Alt er produsert i India, og jeg har vært med på hele prosessen. Så jeg kan bekrefte at det ikke er snakk om barnearbeid her. Det har vært utrolig lærerikt, og jeg har lært mye om hvordan produksjonen foregår.

- Definitivt ikke minimalistisk
Odelsgutten er oppvokst på en gård i Stavern, men forklarer at inspirasjonen ikke er hentet fra verken hjembyen eller barndommen.

- Jeg har bare laget det jeg hadde lyst til å lage. Grått er riktig nå, og jeg elsker rene og flate linjer. Dette er definitivt ikke minimalistisk.

Sjampanjekjøleren er blant Bakkes favoritter.

- Det finnes så mange stygge sjampanjekjølere, jeg ville lage en fin, med kontraster som fokus. Det er det som er trenden nå. Skålene er stramme. Levende lys finnes i alle varianter, og lyktene skal være store. Jeg er nok aller mest stolt av duftlysserien min. Det er kjempestas. Duftlys skaper en viktig stemning. Det setter i gang sansene våre.

Bli inspirert til naturtrenden og se Halvor Bakkes design i bildespesialet her:

2291

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere