Utenfor vinduet er det kanskje fortsatt høst, men 200 mil lenger sør er det faktisk bra med snø i bakkene. En skiferie før jul kan by på store øyeblikk, pudder og ekstra lommepenger til litt velfortjent afterski.

Tidlig snø
Skiinfo har den siste uken rapportert om store snøfall over store deler av Europas største fjellmassiv. Men for å være på den sikre siden kommer Pelle Nilssen, presseansvarlig for Alpereiser i Norge, med noen velvalgte tips.

- Jeg tror jeg ville begrense meg til isbreer med åpne anlegg ved Saas-Fee og Zermatt i Sveits, samt Mayrhofen i Østerrike. Her finnes det skianlegg som har åpent fra oktober, sier Nilssen.

Han tar også med Sportgastein, som ligger innerst i dalen innenfor Bad Gastein i Østerrike, som åpnet sitt anlegg i begynnelsen av november.

Sportgastein er blant Alpenes mest nedbørrike områder. Her kommer det mellom åtte og 15 meter snø i løpet av en vinter.

Noen fine fordeler
- Hvis du derimot venter et par tre uker, så tror jeg du kan få en del mer kjøtt på beinet.

Les også:Knallpriser på skiferie

En tur på denne siden av nyttår har sine klare fordeler. Til tross for sjansespill i forhold til snø- og værforhold får du bakkene mer for deg selv. Slår været til kan pudderkjøringen bli en opplevelse for livet.

Et annet poeng er billigere turer. Enten du fikser turen selv eller kaster deg på en pakketur, så er denne perioden godt utenfor høysesong og dermed ligger prisene deretter.

Lite tyder på at det blir så veldig mange restplasser når sesongen for alvor starter en gang i februar. Norske skiturister til Alpene har ikke latt seg påvirke av den økonomiske nedturen som kom høsten 2008. Antall bestillinger hos STS Alpereiser er rundt fem prosent høyere enn på samme tidspunkt i fjor.

Få de beste prisene på fly, hotell og leiebil med Nettavisens reisesøk.

Grunnlaget på plass
Forrige uke kunne Skiinfo melde om store snøfall som lover bra for flere kjente alpindestinasjoner. Ikke alle har åpnet, men holder snøen seg i og utenfor bakkene lover det godt for dem som allerede har planene klare.

Rapporterer om halvannen meter snø kommer fra Cortina i Italia. Noe som er svært uvanlig så tidlig i sesongen.

Storm.no melder om at heisene går for fullt i Østerrike – nærmere bestemt Kitzbühel og Schladming. Sveits har også fått mye snø, men så langt er det bare anleggene på bre som er åpne, Zermatt, Saas Fee og Les Diablerets.

Franskmenn i Chamonix og Meribel forteller om mellom en halv og en meter i bakkene, mens Cauterets i Pyreneene har fått godt over meteren med nysnø.

Sjekk været der du bor