*Nettavisen* Nyheter.

Ta tilbake råderetten over strømproduksjonen

Debatt og leserinnlegg:

De gule vestene, om det er i Frankrike eller som her i Taiwan, kan være til inspirasjon for en folkeaksjon her hjemme, mener innsenderen.  Foto: NTB Scanpix

Jeg er helt enig med Harald Omland, som skrev leserinnlegg i Nettavisen tidligere denne uken. En skakkjørt strømforsyning er utvilsomt et sterkt argument for en folkeaksjon.


Av Janos Lübeck

Norge har normalt overskuddskraft så å si året rundt. En skulle tro at jo mer kraft det er tilgjengelig, jo billigere blir kraften.

LES OGSÅ: En folkeaksjon for biligere strøm

Det blir den ikke! På grunn av et politisk vedtak i 90-tallet, ble det en overgang fra det offentlig eiede og driftet kraftmarked, til markedsorientert kraftsystem. I dag selges norsk vannkraft der hvor fortjenesten er størst, det vil si til utlandet. Prisen til norske forbrukere, på grunn av eksport import avtaler, reguleres i h.h.t. det utenlandske markedet, hvor prisene er skyhøye i forhold til det de skulle være hvis Norge skulle ha selvråderett over sin egen kraftproduksjon.

Det er dystre framtidsutsikter:

- Når Norge blir medlem i ACER, som er et felles europeisk (EU) byrå som skal sikre et sentralt samstemt energimarked i EU ved å harmonisere medlemsstatenes regelverk, blir Norges selvråderett over egen kraftproduksjon redusert ytterligere, til et minimum.

- Når Statnett ferdigstiller direkte kabelforbindelse til både det britiske og det tyske strømnettet i 2020-2021, som mulig gjør kraftig økt salg til utlandet i forhold til dagens allerede meget uforsvarlig krafteksport.

- Når de nye elektroniske strømmålere (AMS) tas i drift. Disse målere gir nettselskapene full mulighet til å straffe oss forbrukere økonomisk, hvis vi ikke etterkommer deres pålagte forbruksmønster.

LES OGSÅ: Tausheten rundt de nye strømmålerne

En farbar utvei, og et konkret mål for en folkeaksjon kan være å presse norske myndigheter til å ta tilbake råderetten over egen kraftproduksjon, eksporterer overskuddskraft, og forvalter resten av kraftproduksjonen innenlands.

Franskmennene er gode bevis på at det lar seg gjøre å forandre politiske retningslinjer ved folkeaksjoner.

---------------

DETTE ER STEDET FOR DEBATT OG FRISKE LESERINNLEGG

Vil du delta i debatten, trykk på boksen nederst i saken.

----------------

Landslaget og Ada Hegerberg

Av Martin Østmo

Det er greit å ha meninger om hvordan eget lag skal spille fotball, men du blir aldri større enn laget ditt. Kan ikke tenke meg at f.eks Messi i Barcellona har instruert treneren om hvordan de skal spille. Det blir litt sånn at "får jeg det ikke som jeg vil blir jeg ikke med".

Vis litt ydmykhet og vær stolt av å representere landet ditt!

Statsansatte betaler grensemuren

Av Bernt Kristensen

Hvem betaler?

Pga "stenging" av den amerikanske staten på Trumps ordre, er det den lille mann ansatt i statsapparatet som betaler - ved ikke å få lønn.

Hvordan kan Trump tro at hans ansatte, som også er velgere, blir fornøyd med dette?

I virkeligheten er det de statsansatte som betaler muren. Og hva gjør det med de statsansatte som ikke lenger har penger til mat- hus og hjem?

Skulle forundre meg om det ikke kommer et kollektivt søksmål møt Trump pga dette.


Nå kan det vel bare bli bedre?

Av Arne J. Filtvedt

Om stenging av kommentarfeltet. Problemet har dere løst i og med at alle svarte meldinger nå blir ekskludert.

Det er bra. For uansett hvilke saksområde som oppstår i kommentarfeltet, så har det gått bare et par kommentarer - så skjener det ut i usakligheter og utflukter som overhodet ikke har noe med saken å gjøre.

Da faller interessen fra seriøse folk som ønsker å si sin mening uten å bli kalt de utroligste ting, som ikke har noe med saken å gjøre, og attpåtil kun er til for å ødelegge enhver seriøs debatt.

Da sier det seg selv at interessen faller til bunns.


Senk bompengene - hev pensinprisen

Av Håvard Solberg

Ved å øke bensin- og dieselprisen med 1 til 2 kroner literen, som øremerkes til å redusere bompenger der de svir som verst, kunne vi redusere og halvere tiden for bompengeinnkreving.

Biler bruker jo mindre og mindre drivstoff for hver modell som kommer. For noen år siden brukte en bil over literen på en mil. Nå går de på under halvliteren.

Honningkrukken og Nettavisen

Av Håkon Bruusgaard

Nettavisen skriver om at skattelistene kan brukes av kriminelle.

Pressens bør kjenne sitt ansvar for å sette mennesker i fare. Her er artikkelen om fare ved skattelister og skattelistene på samme skjermbilde, faktisk.


Skiftende forklaring fra Thorkildsen

Av Marius Mehren

Først sier skolebyråd Inga Marte Thorkildsen i Oslo: Når politiske føringer er gitt og beslutninger er tatt, har jeg savnet samarbeidsvilje og lagarbeid for å få dette gjennomført etter intensjonen.

Så sier hun følgende: - Jeg vil igjen understreke at jeg aldri har uttalt at Utdanningsetaten ikke har oppfylt politiske beslutninger eller formelt gitte oppdrag.

Her viser Thorkilsen på en så klar måte at hun ikke har evnen til å stå for det hun sier og kontinuerlig har tilpasset sin forklaring. Som alltid er det mye vanskeligere å huske hva man har sagt når det ikke er sant kontra når man er redelig ....


Bortføring/kidnapping like vanlig som knivstikking?

Av Harald Omland

I dagens Norge er det nesten dagligdags at folk blir knivstukket. Dette er en konsekvens av Schengenavtalen, EØS-avtalen og ukontrollert asylpolitikk, tilrettelagt av våre politikere.

Jeg frykter at bortføring/kidnapping utført av europeisk mafia, østeuropeiske krefter og kriminelle asylsøkere/innvandrere vil bli like vanlig som knivstikking, eller like vanlig som smugling av narkotika/tobakk/alkohol og annet.

Hele Europa ligger åpent for de kriminelle. Politiet har ikke, og vil ikke, få ressurser til å møte utviklingen, samt at den nye politireformen svekker politiet kraftig. Politiets oppgaver vokser uhemmet, og antall uløste saker og henleggelser øker hver dag.

Våre politikerehar i mange år lagt til rette for slik virksomhet, og etablerte politikere kjemper hardt for at virksomhetene skal fortsette. Hva kan vi, den vanlige mann og kvinne i Norge, gjøre for å endre utviklingen? Politikere er blendet og lytter ikke til folket.

Det er forskjell på reiseregninger

Av Martinus P. Haugen

Ad reiseregningene til våre stortingsrepresentanter. Overfør behandling av reiseregningene til kontor for Pasientreiser, da blir mye strøket.

LES FLERE INNLEGG HER: En folkeaksjon for billigere strøm

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.