Ta vare på minnene

GODE MINNER: Bilder av deg og vennene dine fortjener å komme på trykk og ikke bare bli liggende på Facebook.

GODE MINNER: Bilder av deg og vennene dine fortjener å komme på trykk og ikke bare bli liggende på Facebook. Foto: shutterstock

Hva med å gjøre noe annet med bildene enn å bare legge de ut på Facebook?

(BIIPMAG): Det har vært vinterferie. Kameraet har gått varmt. Du har sikkert tatt et par hundre bilder; minner fra morsomme kvelder, lange netter og koselige dager. Hva med å gjøre noe annet med dem enn å bare legge de ut på Facebook? BiipMag guider deg til scrapbooking!

Tema
Først trenger du et tema. Vil du for eksempel lage noe med bilder fra vinterferien, har du et tema - vinterferien. Dersom du bare har lyst til å ha bilder fra fest og moro, blir temaet ditt fest og moro. Det viktigste er, uansett hva det er, at du har et tema, slik at det blir gjennomført.

Bilder
Deretter må du få alle bildene i hånda. Det er mange nettsteder der du bare velger alle bildene du vil ha, og så får du dem rundt to uker senere. Et eksempel er Elkjøp.no, som har kjempebillig fotofremkalling. Dersom du velger å hente det hos din nærmeste filial betaler du kun for bildene. For et tillegg på 40 kr kommer de hjem til deg i posten. Ett bilde koster fra 0,59 kr, altså under én krone per bilde. Et annet eksempel er Foto.com som av og til har supertilbud med bilder til 0,09 kroner. Det er ikke dårlig!

Tips: ta heller med for mange enn for få bilder; 100 kroner for 100 bilder er ikke dårlig, så det er bare å slenge med alt som er verdt å ta med!

Album
La oss si at du har bestilt alle bildene du skal ha, og de er ferdige om to uker. Da har du god tid på deg til å finne et flott album. De fleste bokhandler har mange forskjellige varianter, og du kan også gå i egne papirhandler. I Oslo finnes for eksempel «Bookbinder's Design» eller «Ordning & Reda». Finn et album som passer til ditt behov - se på farger, størrelse og lignende. Når du har funnet ett du liker, og som passer til temaet ditt, er du offisielt på god vei.

Redskaper
Når du har kommet såpass langt er det på tide å finne fram det du trenger: saks (som ikke er sløv!), papirlim og fargeblyanter. Disse tre tingene er det viktigste, og absolutt essensielt når du skal «scrapbooke». Du kan også slå til med alt fra klistremerker og glitter til stempler og tusjer. Valget er ditt!

Tips: RX Lim er best til scrapbooking; det er et gjennomsiktig lim som ikke klumper seg, og lager heller ikke stygge merker. I tillegg sitter bildene supergodt!

Organisér
Da er du kommet til den morsomme delen - det å lage selve albumet! Når du har alle bildene du skal ha, sammen med albumet du har valgt ut i tillegg til det nødvendige tilbehøret, da kan du sette i gang. Før du begynner med selve klippingen og limingen burde du finne ut hvor bildene skal være. Skal de være kronologisk, tematisert eller tilfeldig? Planlegg dette før du begynner ordentlig, så slipper du å gjøre noe feil.

Klipp
Når du har bestemt hvor bildene skal være, kan du begynne å klippe. Noe av poenget med scrapbooking er at det ikke skal se ut som et vanlig fotoalbum, så bildene trenger ikke være i sine vanlige firkanter. Klipp ut i morsomme former, fremhev det morsomme og dropp det kjedelige.

Tips: ikke klipp alle bildene, bare gjør det med de det passer best til.

Lim
Denne delen er det viktig at du tar deg god tid til. Når du har klippet alle bildene og bestemt plasseringene er det viktig at du limer de akkurat slik du har planlagt. Sørg for å ha tørkerull eller lignende ved siden av, slik at du kan fjerne eventuelle limflekker før de tørker. Ikke hell på med lim, og la bildene få god tid til å tørke før du blar om.

Skriv og tegn
Noe som er enda morsommere enn å se bildene få plass er å kommentere dem! Skriv morsomme minner og kommentarer fra hendelsene bildene er tatt fra, også kan du jo legge ved snakkebobler og andre morsomme ting. Det er bare fantasien som setter grenser...

Tips: dekorér sidene med diverse ting også! Har du for eksempel bilder fra en konsert du var på er det superkult å lime billetten ved siden av.

Siste fra BiipMag: gå til forsiden!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.