Gå til sidens hovedinnhold

Ta vare på rørene

I disse dager opplever vi store temperatursvingninger. Det øker risikoen for sprukne rør.

OSLO: Kulde og temperaturforskjeller gjør at sprukne rør og vannlekkasjer er et tilbakevendende problem på denne tiden av året. Brannvesenet bekrefter et økt trykk i perioden vi er inne i nå, og oppfordrer hovedstadens befolkning til å ta sine forholdsregler.

Sett på lunk

Særlig problematisk er det hvis man etter en periode med kaldt vær, får en mildere værtype.

Det viktigste å huske på er å ha litt lunk i de rommene med vannrør, sier avdelingssjef i brannforebyggende, Nils Kristiansen. Brannvesenet anbefaler også å stenge av vann i utekraner som ikke har selvdrenering.

Skulle rørene dine likevel fryse, så råder vi til å tine dem opp med varmt vann og kluter, sier Kristiansen.

Kontakt fagfolk

Når det gjelder vannrør i yttervegger så kan det være vanskelig for hvermannsen å gjøre noe med disse på egen hånd. Brannvesenet anbefaler å ta kontakt med fagfolk hvis man skulle ha problemer med rør i yttervegger. Det er stort sett gamle bygg som har slike problemer.

Brannvesenet har også sett at en del nye kjøleskap med vann og isdispensere har forårsaket en lekkasjer. Årsakene kan både være dårlige deler og dårlig håndverk, og de anbefaler at man overlater montering av slike skap til fagfolk.

Vær obs

Avdelingssjef Kristiansen vil likevel påpeke at ett problem kan fort byttes ut med et annet.

Hvis man setter løse ovner nede i kjelleren for at rørene ikke skal fryse, så skal man være forsiktig. Kjelleren er gjerne et område man ikke er så ofte og man må være oppmerksom på hvor man plasserer disse så det ikke oppstår brannfare, sier Kristiansen.

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?