RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Privat

Taiman (27) sendes ut av Norge nå

Sist oppdatert:
- En trist dag for Bergen, sier byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen (H).

BERGEN (BA): Mandag morgen ble Taiman Agid Fatah (27) hentet av politiet og transportert til Gardermoen for å bli sendt ut av Norge.

Les saken i ba.no her

I forrige uke ble Taiman pågrepet og sendt til Trandum utlendingsinternat i påvente av tvangsutsendelse til Irak.

Mandag formiddag snakket advokat Asgeir Thomassen med sin klient. Taiman var da hentet fra fengsling på Trandum i Oslo og transportert til Gardermoen for å bli sendt ut av Norge.

I 10.30-tiden fikk advokaten beskjed om at Fatah skulle settes på et fly fra Gardermoen én time senere. Klokka 14.20 aner advokaten ikke hva som har skjedd med ham.

SISTE: Taimans advokat Asgeir Thomassen får ikke vite hvor klienten befinner seg.

Se også:

Byrådsleder: - En trist sak for Bergen

Lysbakken: - Helt uforståelig

Kamp mot klokken
Ved 1200-tiden mandag er Taimans advokat i kontakt med Oslo tingrett.

- Han prøver å få dem til å vedta en såkalt midlertidig forføyning. Da kan Taiman, som er på vei inn i flyet på Gardermoen akkurat nå, få tillatelse til å komme ut igjen. Tingretten kan sette vedtaket til UNE til side, sier Rudi Bakken i Støttegruppen for Taiman klokken 12.15.

Sosialbyråd Dag Inge Ulstein (KrF) mener at Taiman blir brukt av UNE for å statuere et eksempel.

- Det er håpløst at UNE ikke tar seg tid til å besvare brevet fra Bergen kommune før utkastelsen finner sted. Vi har i brevs form bedt om ny anmodning som vi skulle ønske ble besvart på en seriøs måte. Det virker som at Taiman blir brukt for å statuere et eksempel. Det er isåfall uverdig, sier Ulstein.

Bakken er enig med sosialbyråden.

- Dette viser at man er villig til å ofre liv for politikken, og det kan vi ikke gjøre. Vi kan ikke bruke levende mennesker til å statuere et eksempel, sier Bakken til BA.

Utkastelsen mandag skjer etter at det fredag ettermiddag ble sendt et brev til justisministeren, UDI og UNE med krav om at Taiman Fatahs sak må omgjøres og at 27-åringen må få bli. Brevet er underskrevet av ni gruppeledere i Bergen bystyre, samt byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen og sosialbyråd Dag Inge Ulstein.

Advokaten fikk brev
Samtidig som Taiman ble hentet, dukket et brev opp i postkassen til advokaten hans.

- Det kom brev fra UNE i posten i dag om at de skal sende ham ut av landet. Vi har bedt om en omgjøring av vedtaket, og det har de ikke tatt til veie, sier Thomassen.

Klokken 1130 mandag forteller advokaten til BA at det er snakk om bare én time før Taiman settes på et fly.

- Da sendes han til Irak.

- Hva synes du om dette?

- Det er jo helt forferdelig. Men nå må vi sette vår lit til rettssystemet, og nå må jeg gå for nå må jeg jobbe.

- Betyr det at alt håp ikke er ute?

- Uansett vil saken bli prøvd rettslig. Nå må jeg få jobbe med dette, sier Thomassen før han legger på.

Satt på glattcelle
Taiman har sittet fengslet på Trandum i Oslo siden slutten av januar. Han var 14 år da han kom til Norge, og har bodd her i 13 år. Foreldrene og hans yngre søsken har fått opphold, men han har selv fått avslag fordi han var fylt 18 år da vedtaket om oppholdstillatelse ble fattet.

Saken har skapt stort engasjement i Bergen, med støttegrupper og det omtalte brevet fra ni gruppeledere i bystyret i Bergen. UNE forteller at engasjementet ikke får noe å si for saken.

- Innholdet i saken er det eneste som betyr noe. Det betyr ikke noe hvilke personer som har synspunkter om saken, sier kommunikasjonssjef Bjørn Lyster i UNE til BA.

Dette sier UNE
- Grunnen til at Taiman ikke har fått noen beskyttelsestillatelse, det er at det ikke er farlig for ham i hjemlandet. Det er dessuten ikke noe i saken hans, heller ikke helseopplysninger, som er tungtveiende nok å gi tillatelse ut fra reglene om opphold på humanitært grunnlag, sier seksjonssjef Iselin Ryeng-Lande i UNE.

Hun sier at debatten ikke har noen sammenheng med debatten om lengeværende asylbarn.

- Taiman fylte 18 år i 2004, etter drøyt tre år i Norge, og det var ingenting da etter regler og praksis som tilsa at han burde fått en tillatelse ut fra den tilknytningen han da hadde, sier Ryeng-Lande.

Seksjonssjefen sier at Taiman ikke var den eneste i søskenflokken som ikke fikk innvilget familiegjenforening da Taimans mor og seks yngre søsken ble innvilget dette i 2005.

- Totalt var de 13 søsken, hvorav flere var igjen i hjemlandet. Det var også en to år eldre bror her i Norge som fikk avslag samtidig med Taiman.

- Ulovlig opphold

Hun peker på at Taimans opphold i Norge etter at han fylte 18 år, er ulovlig.

- Det at han nå har vært her i over ni år etter at han ble voksen, er ikke en tilknytning som gir grunnlag for en tillatelse. Tvert imot har det langvarige ulovlige oppholdet medført at han er ilagt et reiseforbud til Norge. Dette innreiseforbudet var tidligere satt til å være varig, men det ble nå i den siste UNE-beslutningen satt ned til å gjelde i fem år.

UNE forklarer at Taimans sak ikke har hatt såkalt «utsatt iverksetting» mens nemden så på saken hans igjen.

- Det vil si at det ikke har vært gitt noen signaler om utsettelse av utsendelsen, sier Ryeng-Lande.

Se flere saker i BA her

- En trist sak for Bergen

Byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen (H) skrev under brevet til justisministeren, UDI og UNE fredag. Mandag gjør det henne trist at Taiman er på vei ut av Norge.

- Det er en trist dag for Bergen, og en svært trist dag for Taiman, sier Stolt-Nielsen til BA.

Stolt-Nielsen sier at hun ikke er overrasket over at UNE ikke tok seg tid til å besvare brevet fra Bergen kommune før de nå sender Taiman til Irak.

- Vi hadde håpet at UNE skulle ta seg tid til å lese et brev som kom fra et tverrpolitisk Bergen, men jeg konstaterer at så ikke har skjedd. Det er ikke overraskende, sier Stolt-Nielsen.

Hun synes det er trist at Taiman nå er på vei ut av landet.

- Jeg mener at det er gode grunner for å vurdere å gi Taiman en ny behandling, og jeg har vanskeligheter for å forstå at en gutt som kom til Norge som 14-åring ikke ble inkludert i familiegjenforeningssaken, sier hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere