RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tajik: «Dette er de ekte norske verdiene»


Aps nestleder Hadia Tajik lister opp de ekte norske verdiene. Her avbildet sommeren 2017 i Oslo.
Aps nestleder Hadia Tajik lister opp de ekte norske verdiene. Her avbildet sommeren 2017 i Oslo. Foto: Paul Weaver / Nettavisen
Sist oppdatert:
Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik lister opp de ekte norske verdiene - og hun mener regjeringen med Erna Solberg i spissen angriper dem.

Hun er svært kritisk til kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) og Sp-nestleder Ola Borten Moes (Sp) uttalelser om norske verdier i et VG-intervju 30.07.

Spesielt er Ap-nestlederen lite imponert over de to som i intervjuet peker på norske verdier som  vafler, jordbær og kaffe.

Hun har derfor laget en liste med seks punkter på ekte norske verdier som hun mener er ender press (hun presiserer overfor VG at listen ikke er uttømmende).

1. Avstanden mellom folk og makt er liten
2. Vanlige arbeidsfolk er likestilt med arbeidsgiverne
3. At barna våre lærer av hverandre i fellesskolen
4. At folket sammen eier og har tilgang på norske naturressurser
5. At kvinner og menn får de samme mulighetene
6. At våre kunst- og håndverkstradisjoner overlever

Tajik mener disse verdiene er truet av regjeringen som statsminister Erna Solberg (H) leder.

– Høyre/Frp-regjeringen har systematisk arbeidet de siste fre årene for å sette disse viktige og sentrale verdiene under press. Det er
de som setter norske verdier under press, sier Tajik.

Innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) deler noe av Tajiks kritikk av
kulturministeren og Sp-nestlederens uttalelser om norske verdier.

Hun mener de to trønderne glatt overser innvandringen.

- Det er det de ikke tør å gå inn på. Og det er det som er den viktigste grunnen til at våre verdier er under press. Desto større innvandringen blir år for år, desto større blir presset på våre verdier, sier Listhaug blant annet til VG.

Også statsminister Erna Solberg uttaler seg om verdier onsdag. I et intervju med den kristne avisen Vårt Land (krever abonnement) svarer Solberg slik på spørsmål om den pågående striden med Ap om vern av verdier og tradisjoner:

- Vi har alltid ment at kristendommen burde ha en større
tyngde i livssynsfaget. Det er fordi det handler om arv og tradisjon - ikke forkynnelse. I så måte dreier det seg om verdier og begrepsapparat og forståelsen av samfunnet vårt, sier Solberg til Vårt Land og legger blant annet til: - I et samfunn med flere kulturer blir det å videreføre verdier og samfunnsgrunnlaget vårt mye viktigere enn før.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere