*Nettavisen* Nyheter.

Takk og farvel til teak

Myndighetene vil boikotte importen av teak. Det betyr nytt treverk i båten.

23.03.08 18:15

I november i fjor ble EU-ministrene enige om å innføre tiltak mot det som ble oppfattet som grov undertrykkelse av sivilbefolkningen i Burma.

Sanksjonene, som iverksettes i disse dager, skal i første rekke være politiske tiltak for å hindre militærjuntaen i å tjene store beløp på grov utnyttelse av naturressursene i det asiatiske landet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Frederik Finnes, Kastloss.no

Teakens hegemoni er muligens slutt
Norske myndigheter henger seg på importrestriksjonene fra Brussel; nå gjenstår det bare å finne ut hvor strengt Norge skal praktisere boikotten.

Flere båtnyheter finner du på Kastloss.no.

At EU med dette setter en stopper for all import av teakprodukter fra Burma, byr på store utfordringer for den europeiske båtbransjen.

Som båtfolk flest er klar over, har teaken lenge vært ansett som det beste treverket å bruke i båtbygging.

Den tropiske teaken er et fint underlag på våte dekk; den er robust, letthåndterlig og ikke minst vakker for øyet.

Spesielt den burmesiske teaken – med sin gylne farge og høye kvalitet – har vært et ettertraktet emne for båtbyggere i hele Europa.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Frederik Finnes, Kastloss.no

Dersom europeiske og norske myndigheter får det som de vil, kan dette trolig være begynnelsen på slutten for teakens hegemoni i båtbyggersammenheng.

Satser på kokt ask
Steinar Lyberg, teknisk sjef i Nansen Produkter AS, som er Norges største produsent av prefabrikert båtinnredning, ser en økende interesse for alternative tresorter blant norske produsenter.

Det mest utbredte alternativet til teak for øyeblikket, er ”Steamwood”, eller såkalt kokt ask. ”Steamwood” finnes allerede i flere norske båter, blant annet i den nye Windy Chinook 44.

Artikkelen er hentet fra Kastloss.no.

- Den varmebehandlede asken går igjennom en prosess som gjør den kompakt, tørr og solid. Ingen alger kan vokse i den, og det er lett å skrape frem en fin overflate etter vintersesongen. Dessuten er den påfallende lik teaken i utseende, sier Lyberg.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Frederik Finnes, Kastloss.no

- Windy eksporterer mesteparten av produksjonen, noe som har gjort oss mer avhengige av å følge internasjonale trender enn noen annen norsk båtbygger.

Miljømessig sett er det positivt at myndighetene nå forbyr Burma-teak, men når halve Europa ikke bryr seg om dette, og kundene insisterer på å få teak i båtene, betyr det at vi er inne i en litt turbulent fase.

Vi har likevel bestemt oss for å satse på kokt ask som erstatning for utendørsteak, og tilbakemeldingene vi får er positive, sier adm. dir. i Windy Boats, Knut Heiberg-Andersen.

Nye artikler om båt hver dag: Sjekk Kastloss.no.

Mer om båt finner du i Nettavisens båtmagasin.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag