Gå til sidens hovedinnhold

- Takker alle for innsatsen

Statsminister Erna Solberg (H) besøkte sterkt pregede lærdølinger mandag morgen.

(NTB): Solberg var på besøk i bygda under ett døgn etter at brannvesenet fikk kontroll over ilden som slukte 34 hus.

Både skolen og barnehagen i Lærdalsøyri er stengt mandag, men Solberg traff barnehagebarn og ansatte som var samlet i et forsamlingshus.

- Det varmer veldig. Ikke bare at hun er her, men at hele landet bryr seg, sier barnehagestyrer Heidi Austrheim til NTB.

Redde og nysgjerrige
Hun forteller at barna har ulike reaksjoner på det som er skjedd.

-Noen er redde og mange er nysgjerrige på hvilke hus som er brent ned, sier barnehagestyreren.

Solberg startet besøket sitt på Lærdal sjukehus, hvor hun traff skadde og møtte kriseledelsen.

Senere var hun også på befaring i området som er evakuert. I tillegg til de som er ødelagt av selve brannen, er mange hus ubeboelig på grunn av vannskader fra slukningsarbeidet.

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) er også med på besøket.

Solberg lover at staten og regjeringen vil bidra økonomisk til gjenoppbyggingen av Lærdalsøyri, men vil ikke være konkret allerede nå om hvilke størrelser det er snakk om. Hun ber kommunen kartlegge behov og koordinere en tilbakemelding om dette gjennom fylkesmannen.

Under besøket på Lærdal sjukehus møtte hun dessuten kriseledelsen for å bli oppdatert på situasjonen, før hun skulle få se brannruinene med egne øyne.

Hun sier hun er forberedt på sterke møter med brannens herjinger.

-Det blir nok mye sterkere å være på stedet. Jeg har jo sett bilder i mediene, men på brannstedet er det lukt- og synsinntrykk som bildene ikke klarer å formidle, sa statsminister Erna Solberg til NTB mandag morgen.

Justisminister Anders Anundsen (Frp) er også med på reisen.

Solberg lover at staten og regjeringen vil bidra økonomisk til gjenoppbyggingen av Lærdalsøyri, men vil ikke være konkret allerede nå på hvilke størrelser det er snakk om. Hun ber kommunen kartlegge behov og koordinere en tilbakemelding om dette gjennom fylkesmannen.

Tilbyr husrom og klær
Ordfører i Lærdal, Jan Geir Solheim, forteller hvordan mange lærdøler har stilt opp for å hjelpe.

- Det er mange som tilbyr husrom og lagerplass til dem som er rammet. Mange har kommet med klær som de evakuerte kan få, og det er både lokale og folk fra nabokommunene som kommer med hjelp, sier Solheim til NTB.

Han forteller at det fortsatt ikke er trygt å ferdes mange steder.

- Oppe i fjellsiden blusset brannen opp et par ganger i løpet av natten. Nede i sentrum er det mindre fare for spredning nå, men det er fortsatt mange løse gjenstander som kan fly rundt i den kraftige vinden, sier ordføreren.

Det ser ut til at folk kan komme inn i området som fortsatt er evakuert i løpet av dagen, men det er det politiet som bestemmer.

- Vi har fortsatt ikke full oversikt over skadene. Flere av husene som ikke har brent ned, kan ha store vann- og røykskader som gjør dem ubeboelige, sier han videre.

23 hus har brent ned til grunnen. 16 av disse er bolighus. 400 husstander mangler fortsatt strøm, men mobildekningen er delvis tilbake og det er satt opp gratis trådløst nett i Lærdal.

Takker for innsatsen
- Det er viktig for meg å takke alle de som gjorde en innsats for at brannkatastrofen ikke ble en menneskelig katastrofe, ved tap av menneskeliv. Brannen hadde en eksplosjonsartet utvikling. Voldsomt mange bidro til å begrense skadeomfanget og ikke minst hjelpe de som ble rammet, sier Solberg.

Først på programmet står et besøk ved Lærdal sykehus, hvor noen av de skadde fortsatt er innlagt. Der skal de to ha møte med kriseledelsen i kommunen.

Statsministeren skal deretter besøke en samling for skoleelever og barnehagebarn sammen med ordfører Jan Geir Solheim, før hun drar på befaring på branntomtene og møter folk som er evakuert.

- Mange helter
- Det er viktig for oss på bli sett nå, sa ordføreren da han møtte Solberg mandag morgen.

Hun roste selv de «mange helter», redningspersonell og frivillige, som har bistått da det sto på som verst.

- Denne katastrofen har fått Norge til å vise seg fra sin beste side. Alle trår til når det trengs, sa hun.

Solberg skal også treffe dem som har stått midt oppi arbeidet med å slukke brannen, redningsmannskap og frivillige på brannstasjonen.

Lover å bidra
Solberg gjentar sitt løfte om at staten og regjeringen vil bidra økonomisk til gjenoppbyggingen av Lærdalsøyri, men vil ikke være konkret allerede nå på hvilke størrelser det er snakk om. Hun ber kommunen kartlegge behov og koordinere en tilbakemelding om dette gjennom fylkesmannen.

Like viktig, poengterer statsministeren, er det å ivareta de som er berørt.

- Noen familier har mistet alt de eier, mens andre først og fremst har lidd et store følelsesmessig tap. Det er mange som vil trenger hjelp en god stund framover for å bearbeide disse opplevelsene. Derfor er viktig at vi fortsatt trekker veksler på de ressursene nabokommunene har stilt til rådighet, for eksempel når det gjelder samtaler, sier hun. (©NTB)

Følg NTBs direkterapportering fra Lærdal:

HTML EMBED
Reklame

Stor oversikt: Her er salgene i nettbutikkene nå

Kommentarer til denne saken