Etter 15 år gir Siv Jensen seg som leder av Frp.

- Jeg ble litt satt ut, sier Frps stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde til Nettavisen.

Han ble informert like før pressekonferansen og tar avgjørelsen «til etterretning».

- Siv Jensen har taklet både opp- og nedturer på en modig måte, mener han.

- Jeg tror ikke mange hadde klart det like bra gjennom 15 år, legger han til.

Les mer: Siv Jensen trekker seg som partileder - peker på Sylvi Listhaug

- Sivs anbefaling veier tungt

- Hun peker på Sylvi Listhaug som ny partileder. Hva synes du om det?

- Det vil jeg ikke mene noe om, det er ikke riktig av meg å blande meg bort i, men det er klart at hennes anbefaling veier tung, sier Tybring-Gjedde.

Flere av Fremskrittspartiets stortingsrepresentanter uttrykker sorg Jensens beslutning.

– Dette kom som lyn fra klar himmel og jeg synes dette er fryktelig leit. Fælt å få en slik beskjed på et digitalt møte, skulle helst gitt henne en klem og takket henne for alt hun har gjort for partiet. Utover det har jeg ingen kommentar, nå må jeg summe meg litt, sier Roy Steffensen til NRK.

Sivert Bjørnstad kaller det en umenneskelig oppgave å lede Frp i 15 år. Han kaller avgangen «forferdelig trist, men også forståelig.»

Solberg: - Vemodig

Statsminister Erna Solberg (H) synes avgjørelsen er vemodig.

- Siv og jeg har delt oppturer og nedturer både politisk og på andre områder gjennom mange år, skriver Solberg i et Facebook-innlegg kort tid etter at Jensen har varslet avgangen under en hasteinnkalt pressekonferanse torsdag ettermiddag.

Les mer: Sumaya Jirde Ali om endringer i Frp-ledelsen: - Har en skikkelig ekkel klump i magen

Solberg peker på Jensen som en av de viktigste politikerne i Norge de siste tiårene, og beskriver henne som en politiker som gjennom modige valg og sterk gjennomføringsevne, har preget det politiske landskapet.

Det siste tiåret, påpeker statsministeren, har Jensen vært er den politikeren utenfor Høyre, hun har samarbeidet tettest med.

- Vi har vært enige i mange saker, men også uenige om mye. Hun har alltid kjempet hardt for det hun tror på. Hun har vært en tøff forhandler. Kreativ og kunnskapsrik, og en dyktig leder. Ikke minst har hun alltid vært til å stole på. Gjennom sitt arbeid har hun oppnådd større gjennomslag for den politikken hun tror på enn det politikere flest kan se tilbake på.

Les mer: Sandberg: – En seier for den destruktive fløyen i partiet

Støre: – Lett å anerkjenne Siv Jensens innsats

Partileder i Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre kaller avtroppende Frp-leder Siv Jensen en tøff debattant og en ryddig politisk motstander.

– Selv om Fremskrittspartiet i alle år har vært en politisk motstander for Arbeiderpartiet, er det lett å anerkjenne Siv Jensens mangeårige innsats i norsk politikk, sier Støre til NTB.

Les mer: - Listhaug er kanskje den mest kontroversielle politikeren vi har

Han kaller Jensen en tøff debattant med stort engasjement, og en motstander det har vært mulig å samarbeide med og stole på i saker der de har felles syn.

– Jeg ønsker henne lykke til videre, avslutter Støre.

Melby: - Imponerende

Også Venstres Guri Melby hyller Siv Jensens innsats i politikken og for eget parti.

- Jeg har stor respekt for at hun ikke tar gjenvalg til Stortinget, og nå vil prioritere annerledes i livet. Det unner jeg henne etter så mange år i toppolitikken, skriver hun blant annet i et Facebook-innlegg.

- Til tross for de uenigheter vi har mellom oss politisk vil jeg berømme Sivs vilje til å finne løsninger og få til gode politiske resultater. Det er en partileder med et sterkt engasjement og mye kunnskap som nå går av. Takk for innsatsen, Siv, skriver Venstre-lederen.

- Gjensidig respekt

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad skriver at han kommer til å savne Jensen, og kaller henne en omsorgsfull person, real og til å stole på, skriver Vårt Land.

– Det å velge å prioritere familie og venner er et valg det ikke er vanskelig for en KrFer å ha stor forståelse for. Jeg ønsker henne alt godt fremover og lykke til, uttaler Ropstad.

SV-leder Audun Lysbakken minnes sin første stortingsperiode i 2001-05, da Jensen var komitéleder i finanskomiteen på Stortinget.

– Hun tok raust og hyggelig imot. Tross endeløse og tøffe uenigheter har vi beholdt en god tone og gjensidig respekt, skriver Lysbakken på Twitter.

Listhaug: - Trist

Torsdag kveld skriver Sylvi Listhaug selv om sin partileders varslede avgang på Facebook:

- Det er så trist at du gir deg som leder Siv. Takk for en fantastisk innsats for FrP gjennom alle disse årene Siv! Du har gjort en formidabel innsats for partiet, skriver hun.

- Du har ledet partiet til tidenes beste valgresultat for FrP og i regjering. Vi har jobbet sammen siden 2001 og jeg kjenner deg som en tvers igjennom real person, dyktig, hardtarbeidende og omsorgsfull! Heldigvis fortsetter du som leder til mai og på stortinget til oktober.

- Få har lært meg mer

- Få har jeg lært mer av, få har imponert meg mer, skriver Frps Jon Georg Dale.

I et innlegg på Facebook takker han blant annet for all tillit Siv Jensen har utvist overfor ham.

- Du ga Frps velgere valuta for pengene ved å gi Frp reell innflytelse i norsk politikk. Det vil alltid stå igjen etter deg. Tusen takk, skriver han.

Søsteren gleder seg

Søsteren Nina Jensen, som er tidligere generalsekretær i WWF Verdens naturfond, peker også på politiske uenigheter, men på Instagram kaller hun søsteren en av de beste norske politikerne gjennom tidene.

– Jeg gleder meg til du skal være mer «tante Siv» og «søster Siv» og mindre «Frp-Siv», sier Nina Jensen.

- Har gått utover familien

Siv Jensen har vært partileder for Fremskrittspartiet siden Carl I. Hagen trakk seg i 2006.

– Jeg er veldig glad i partiet. Alle menneskene der som har gitt meg utrolig mye etter et langt liv i politikken. Men det har gått utover den aller viktigste familien og mine nærmeste venner. De har alltid vært der for meg. Nå skal jeg være der for dem, sa Siv Jensen blant annet under pressekonferansen torsdag.