*Nettavisen* Nyheter.

Takker nei til Kinas alternative fredspris

Foto: STR/TAIWAN (Reuters)

Taiwans tidligere visepresident Lien Chan har ingen planer om å ta imot noen alternativ fredspris i Kina.

09.12.10 12:31

Kina raser over Nobelkomiteens beslutning om å gi årets fredspris til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo.

For tre uker siden ble det opplyst at kineserne har opprettet sin egen fredspris, den såkalte Konfucius-prisen.

Prisen skulle etter planen deles ut i Beijing i dag, knapt et døgn før nobelseremonien i Oslo Rådhus.

- Vi har aldri hørt om noen slik pris og Lien har selvsagt ingen planer om å akseptere den, sier Liens talsmann Ting Yuan-chao.

Bro mellom Taiwan og Kina

I sin begrunnelse skriver juryen: «Lien Chan vant blant de seks nominerte fordi han lykkes i å skape en bro av fred mellom Taiwan og det kinesiske fastlandet».

Arrangørene opplyste tidligere denne uken at dette er en form for fredelig tilsvar til Nobelprisen 2010, og «viser kinesernes syn på fred».

De fem andre kandidatene til prisen var Nelson Mandela, Sør-Afrikas første svarte president, Microsoft-grunnlegger Bill Gates, Panchen Lama, tibetansk buddhismes nestmektigste leder, utnevnt av kineserne, palestinernes president Mahmoud Abbas og den kinesiske dikteren Qiao Damo.

Det er ikke klart hvem som står bak den nyinnstiftede prisen, men en av initiativtakerne, Tan Changliu, avviser at gruppen har bånd til myndighetene. Invitasjonen er imidlertid sendt ut av kulturdepartementet, ifølge NTB.

- Norske klovner

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Johannessen, Sara (SCANPIX)

Tirsdag omtalte en talskvinne for utenriksdepartementet i Beijing Nobelkomiteens medlemmer som «klovner» og hevdet at over 100 land og internasjonale organisasjoner støtter Kina i synet på årets fredspris.

44 ambassader har takket ja til innbydelsen fra Nobelinstituttet om å være til stede under årets seremoni i Oslo Rådhus, mens 19 ambassader har meldt avbud.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.