RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Takler ikke sexlysten - får aktiv dødshjelp

OVERGRIPER VIL DØ: Frank Van Den Bleeken har allerede sonet i 30 år, og ville trolig aldri slippe ut igjen i samfunnet. Nå skal han få aktiv dødshjelp.
OVERGRIPER VIL DØ: Frank Van Den Bleeken har allerede sonet i 30 år, og ville trolig aldri slippe ut igjen i samfunnet. Nå skal han få aktiv dødshjelp. Foto: Virginie Lefour/AFP (NTB/Scanpix)
Sist oppdatert:
- De tenkte åpenbart ikke at drapsmenn og voldtektsmenn skulle få hjelp til å ta livet av seg, sier norsk overlege.

Frank Van Den Bleeken ble dømt til livstid i fengsel etter voldtekt og drap på en 19 år gammel kvinne på 1980-tallet. Han har sittet 30 år i fengsel og har gjentatte ganger søkt om prøveløslatelse, noe som har blitt avvist hver gang.

Nå har mannen i 50-årene fått innvilget sitt ønske om å få aktiv dødshjelp, ettersom han sliter med «ulidelige, psykologiske pinsler knyttet til hans voldelige, seksuelle lyster».

- De siste årene har han gått til leger og psykiatere, og deres konklusjon er at han lider utålelig, sier mannens advokat, Jos Vander Velpen , i en uttalelse.

- Ren selvmordhjelp
I både Belgia og Nederland er det lovgivning som kan tillate aktiv dødshjelp selv om pasienten ikke lider av en uhelbredelig, dødelig sykdom.

- I Belgia har de egentlig hatt flere av disse grensesprengende situasjonene hvor det har vært fravær av alvorlig sykdom, og mer basert på en eksistensiell lidelse hvor det er smerte ved å leve et liv som man mener er uutholdelig, sier overlege ved Nevrologisk avdeling ved Oslo Universitetssykehus, Morten Horn, til Nettavisen.

Belgia vedtok sin lov om aktiv dødshjelp for tolv år siden, mens Nederland har tillatt aktiv dødshjelp i over 30 år.

- Belgia har kommet langt i grenseløshet når det gjelder aktiv dødshjelp, og særlig bygget ned barrierene for folk som ikke er fysisk syke, men som ønsker å begå selvmord fordi de lider eksistensielt og føler at livet deres er meningsløst. Disse sakene viser at man har gått bort fra kravet om fysisk sykdom. Dette er ren selvmordhjelp, sier Horn.

Omstridt lege
- Belgia har flere profilerte saker som er rene selvmordshandlinger, og som har vakt oppsikt, sier han.

Horn henviser til tvillingene Marc and Eddy Verbessem, som fikk aktiv dødshjelp fordi de var døve og på vei til å bli blinde, samt Nathan Verhelst som fikk aktiv dødshjelp etter en kjønnsoperasjon.

- I begge tilfeller ble dødshjelpen gitt av den omstridte, belgiske legen Wim Distelmans, sier Horn.

Overlege ved Nevrologisk avdeling ved Oslo universitetssykehus, Morten Horn.

- Hjelper drapsmenn
Den samme legen har også hjulpet den draps- og voldtektsdømte Frank Van Den Bleeken i prosessen med å få aktiv dødshjelp. Horn sier det er oppsiktsvekkende at en innsatt nå får selvmordshjelp av myndighetene.

- Da Belgia legaliserte eutanasi for tolv år siden, så tenkte de åpenbart ikke at drapsmenn og voldtektsmenn skulle få hjelp til å ta livet av seg. Så det viser at det har skjedd en glidning i Belgia. Og de som er for aktiv dødshjelp i Norge, må da argumentere for hvorfor ikke Norge kan komme til å gli i samme retning, sier Horn.

- Man skal ikke overdrive helt, for disse sakene fra Belgia nok er preget av Distelmans, som er en veldig spesiell og kontroversiell lege. Men samtidig har belgierne gitt ham en veldig sentral plass i sitt system.

Distelmans leder komitéen som holder oppsyn med dødshjelpspraksisen i Belgia.

- Dårlig behandlingstilbud
Bleeken har kjempet i tre år for retten til å ta sitt eget liv. Det er ennå uklart nøyaktig når dødshjelpen skal finne sted.

Dette er første gang at Den føderale belgiske eutanasikommisjonen innvilger ønsket om aktiv dødshjelp til en innsatt i belgiske fengsler.

Bleeken hevder manglende tilbud om behandling og rehabilitering i fengsel er årsaken til at han velger døden framfor livet.

- Om folk begår en seksualforbrytelse, så hjelp dem med å håndtere det. Bare å låse dem inne hjelper ingen, verken samfunnet eller ofrene, har han tidligere uttalt i en TV-dokumentar.

Den europeiske menneskerettsdomstolen har gjentatte ganger kritisert Belgia for ikke å ha gitt mentalt syke fanger tilstrekkelig behandling.

Bleeken har tidligere søkt om overføring til et psykiatrisk behandlingssenter i Nederland, men fikk søknaden avvist tidligere i år. Den eneste gangen Bleeken har vært ute av fengselet, var da han fikk permisjon til å delta i morens begravelse.

Kilder: Reuters, AgenceFrance-Presse, The Times, The Globe and Mail


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere