Gå til sidens hovedinnhold

Takstmann siktet

En takstmann fra Østlandet er siktet etter at en 37-åring brukte falske eiendomstakster for å svindle banker for flere millioner kroner.

37-åringen er i Oslo tingrett dømt to års ubetinget fengsel for tre tilfeller av grovt bedrageri og et bedrageriforsøk.

Takstmannen som 37-åringen skaffet seg falske takster gjennom, er også siktet i saken.

Det var i 2007 og 2008 at mannen ved å oppsøkte flere banker søkte om lån til kjøp av eiendommer i Oslo og Buskerud.

Men det bankene ikke visste var at takstene var altfor høye i forhold til boligens verdi. I tillegg ble det fremlagt falske lønnslipper og falsk dokumentasjon på at 37-åringen hadde fast jobb.

Dermed innvilget tre av bankene ham lån som var langt over boligenes verdi.

Krav på 15 millioner
Nettavisen får opplyst at de to bankene, DNB Nor og BNP Paribas, har utestående krav mot 37-åringen på nærmere 15 millioner kroner.

Bankene som er involvert i saken regner med å tape flere millioner kroner på lånene de har gitt til mannen. Årsaken er at lånene han har fått av bankene er større en boligenes og eiendommenes verdi.

Mannen forsøkte også ved tre andre anledninger å ta opp lån ved bruk av falsk takst, men ble avslørt og anmeldt for bedrageri. Han ble derimot bare dømt for ett av disse forholdene.

- Takstmann siktet
Aktor i saken er statsadvokat Geir Kavlie hos Økokrim.

- Vi har jobbet med saken siden mai og vi mener det er viktig at vi tar tak i og avslører denne typen bedrageri overfor bankene. Blant annet fordi dette er vanskelig å avdekke, sier Kavlie til Nettavisen.

Kavlie bekrefter at takstmannen som skaffet 37-åringen falske takster, også er siktet i saken.

- Han er siktet for medvirkning til grovt bedrageri. Men av hensyn til den videre etterforskningen av saken, ønsker jeg ikke å gå mer i detalj om ham, sier Kavlie til Nettavisen.

Anker dommen
- Min klient har bestemt seg for å tilstå og har kjent forholdene. Utifra dette forventet han en lavere straff en han fikk. Han har derfor valgt å anke straffeutmålingen, sier 37-åringens advokat, Knut Smedsrud, til Nettavisen.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om bobler