RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

«Taktekkeren» har lurt eldre for millioner av kroner

NOTORISK SVINDLER: 25-åringen (t.h.) lopper eldre for hundretusener av kroner ved å overtale dem til å inngå avtaler om vedlikehold av boligen. Så ber han om forskudd. Her jobber han på et tak hos en pensjonist i Larvik. Senere ble både han og faren (t.h) dømt for bedrageri og fikk fengselsstraffer.
NOTORISK SVINDLER: 25-åringen (t.h.) lopper eldre for hundretusener av kroner ved å overtale dem til å inngå avtaler om vedlikehold av boligen. Så ber han om forskudd. Her jobber han på et tak hos en pensjonist i Larvik. Senere ble både han og faren (t.h) dømt for bedrageri og fikk fengselsstraffer. Foto: Privat
Sist oppdatert:
Mannen er dømt flere ganger. Nå er han siktet for å ha lurt minst 15 eldre mennesker for millionbeløp.

25-åringen fra Larvik lever av å få gamle mennesker til å gi han penger for vedlikehold på boligen, skriver Østlands-Posten.

Arbeidet blir sjelden utført. Nå er han siktet for å ha lurt 15 eldre mennesker til å gi han nesten tre millioner kroner. Pengene er brukt opp.

Han sier de trenger vedlikehold på huset og at tak og vegger er dårlige. Deretter lurer han de gamle til å gå med på å betale han ut tusener av kroner i kontanter, men mannen dukker sjelden opp for å utføre bygningsarbeidet han har avtalt. Dukker han opp, er arbeidet ofte dårlig utført.

Nå er han siktet igjen. Denne gangen for svindel for nærmere tre millioner kroner. Ofrene er gamle mennesker.

Pensjonister
– Det er stort sett folk som har passert 70 og oppover, forteller leder for økoteamet i Vestfold politidistrikt, politiinspektør Jan Stapnes.

Politiet startet først å etterforske mannen – på nytt – i høst da det ble kjent at et eldre ektepar i Holmestrand hadde vært utsatt for mannen, som fire ganger tidligere er dømt for det samme type bedrageriet av eldre.

I Holmestrand fikk han ut 430.000 kroner fra ekteparet før svindelen ble stanset. Politiet tror han har brukt opp mesteparten av pengene på private formål i løpet av kort tid.

LURERI: Her jobber 25-åringen på taket til en pensjonist i Larvik i 2009. Senere ble han dømt for å ha bedratt henne for over 400.000 kroner. I årene etter dommen har han fortsatt svindelen av eldre, og er dømt flere ganger. Nå er han siktet igjen.


Nå må han svare for en rekke mulige bedragerier av andre eldre.

Varetekt
– Han er siktet for bedrageri og underslag overfor eldre mennesker for mellom 2.5 og tre millioner kroner, opplyser Stapnes.

Mannen har sittet i varetekt siden pågripelsen for flere uker siden, og i Larvik tingrett i slutten av forrige måned, ble fengslingen forlenget med fire uker fram til slutten av november. Kjennelsen er unndratt offentligheten, men politiet bekrefter at det dreier seg om rundt 15 eldre mennesker.

GJENSYN: Leder for økoteamet, Jan Stapnes, er godt kjent med «taktekkeren» fra tidligere saker.

Mannens forsvarer, advokat Stian Mæland, opplyser at 25-åringen erkjenner de fleste sakene i siktelsen.

Pengene borte
– Han erkjenner å ha utført brorparten av forholdene i siktelsen, men enkelte poster erkjenner han ikke av ulike årsaker, opplyser Mæland.

Forsvareren opplyser at det meste av pengene er borte, men at politiet fant rundt 71.000 kroner på kontoen til klienten. mannen skal avhøres igjen i neste uke.

Svindler over en lav sko
Mannen er dømt flere ganger for bedrageri av eldre mennesker.

Noen av mannens ofre er over 90 år, og lar seg skremme, lure og lokke til å gi han penger i forskudd når han krever det.

I 2009 ble 25-åringen fra Larvik, sammen med faren sin – en mann i 40-årene fra Larvik, dømt for å ha rundlurt en pensjonist i Larvik for 430.000 kroner. Huset hennes ble ødelagt av arbeidet de satte i gang.

Begge måtte i fengsel. Faren fikk seks måneders fengsel der 60 dager ble gjort betinget. Saken endre i lagmannsretten der han fikk nedsatt straff. Sønnen ble dømt til åtte måneders fengsel i lagmannsretten. 90 dager av dette ble gjort betinget.

Senere har både far og sønn fortsatt. Faren ble dømt for samme forhold i 2011. Da lurte han ei dame på over 90 år i Vestfold.

Nå er det sønnen som er siktet for en rekke nye forhold, men listen over saker er allerede lang for 25-åringen.

HALVFERDIG OG ØDELAGT: Slik så huset til pensjonisten i Larvik ut i lengre tid, men 25-åringen gjorde ikke ferdig arbeidet, og det han utførte var av dårlig kvalitet.


I Sandefjord tingrett i 2012 ble han dømt til 18 måneders fengsel etter å ha bedratt seks pensjonister for nær en halv million kroner. Han ble også dømt for vold, hærverk og falsk forklaring.

To av ofrene hans den gangen var 92 år. En av dem ga sågar mannen bankkortet og pinkoden sin.

Mannen har byttet etternavn etter dommen i 2012, men har operert under flere navn.

Les flere saker i Østlands-Posten


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere