RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
LEVDE I SUS OG DUS: 25-åringen (t.v.) overtalte eldre til å få utført vedlikehold på huset og krevde forskudd. I alt skaffet han seg 5.9 millioner kroner i løpet av få år. Pengene gikk med til å gamble på nett, spille på hest, reise og røre.
LEVDE I SUS OG DUS: 25-åringen (t.v.) overtalte eldre til å få utført vedlikehold på huset og krevde forskudd. I alt skaffet han seg 5.9 millioner kroner i løpet av få år. Pengene gikk med til å gamble på nett, spille på hest, reise og røre. Foto: Arkivfoto/Østlands-Posten

«Taktekkeren» svindlet for millioner - nå må han i fengsel

Lurt 81-åring: - Han var veldig god til å prate. Han tvinnet meg helt rundt.

«Taktekkeren» svindlet til seg store summer over hele Østlandet. Nå er han dømt igjen, skriver Østlands-Posten.

Den 25 år gamle mannen fra Larvik er funnet skyldig i en rekke tilfeller av svindel over flere år.

Mannen lurte til seg store summer ved å kontakte eldre mennesker og overtale dem til å betale ham for å reparere på huset. Reparasjonene ble aldri gjennomført. Primært var det personer over 80 år han kontaktet. I retten forklarte 25-åringen at «det var lettere å få tiltro hos eldre mennesker og at de ikke sjekker så mye.»

Flere av dem som var blitt svindlet av mannen orket ikke å møte som vitne i tingretten.

Saken startet med en siktelse for bedrageri av et eldre ektepar i Holmestrand. Han skal ha fått nærmere en halv million kroner av dem. Han har også svindlet eldre i Larvik, Tønsberg, Porsgrunn, Nedre Eiker, Bærum og Oslo. Mannen bodde tidligere i Sandefjord.

God til å overtale

Han undersøkte taket på huset, poengterte feil og mangler for deretter å presentere huseier for et prisoverslag. Så ba han om å få pengene utbetalt på forskudd. Noen ganger mottok han pengene kontant, andre ganger via nettbank, og i enkelte tilfeller kjørte han de eldre til banken for å ta ut penger, eller fikk låne bankkort og pin-kode for så selv å ta ut pengene.

– Han var veldig god til å prate. Han tvinnet meg helt rundt, innrømmet en 81-åring som vitnet i rettsaken og var blitt svindlet av mannen.

«Taktekkeren» brukte pengene til private formål og han sved blant annet av 77.000 kroner på en tur til Kiel med Color Fantasy i mars i fjor, sammen med kona.

Les også: Levde høyt på strå

Fengsel og erstatning

Nå er mannen dømt til fengsel i fire år og to måneder. Dette var i tråd med aktor politiinspektør Jan Stapnes' påstand i Larvik tingrett tidligere denne måneden.

Mannen må også betale erstatning til 19 personer og bedrifter på til sammen over 3,7 millioner kroner. I tillegg dømmes han til inndragning av over to millioner kroner, primært til fordel for to personer som ble svindlet, men som av ulike årsaker likevel ikke anmeldte forholdene.

Retten påpeker at det vil stride mot folks rettsfølelse om mannen skulle sitte igjen med en vinning på over to millioner kroner for disse to bedrageriene.

Angret ikke

25-åringen innrømmet i retten at han hadde vært på de aktuelle stedene og at han hadde fått forskuddsbetaling. Men han mente også at alle arbeidene var riktig priset og at de stedene han hadde utført arbeider var det gjennomført riktig og at han dermed hadde rett på betaling for det. Han erkjente å urettmessig ha tatt ut penger med andres bankkort og brukt pengene til private innkjøp. Han erkjente også brudd på bokføringsloven.

I dommen står det at «taktekkeren» ikke har utført noe arbeid for de pengene han har mottatt, i hvert fall ikke noe arbeid av verdi. Dermed mener retten at alle vilkårene for å idømme erstatning er tilstede.

Retten har i skjerpende retning lagt vekt på at 25-åringen er dømt for lignende tilfeller fire ganger tidligere. Det står også i dommen at han i retten «viste ingen form for reell anger og viste heller ingen forståelse for de påkjenninger han påfører andre mennesker».

Dommen var enstemmig.

Les flere saker i Østlands-Posten her.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere