Spør alle ofrene på den sosialistiske siden for ulovlig overvåking - og dens konsekvenser i deres hverdag under den kalde krigen.

Lundrapporten gav noen svar. Svar vi ikke likte. En justisminister måtte gå. Norsk historie fikk en ripe i lakken, og folk fikk oppreisning. Noen av dem altfor sent.

Tåler en trøkk

Sosialistene i Chile, Spania, Italia, Pakistan - og mange andre steder rundt om i verden - kan bevitne at de tåler en trøkk.

Men hvis ikke regjeringens nummer to, og de som bagatelliserer hennes utsagn på FrPs landsmøte ikke forstår hva sosialistene i landet reagerer på, er det virkelig alvor.

Ingen mistenker at Jensen mente noe mer enn en alvorlig fleip da hun sa «la oss knuse disse jævla sosialistene». Og ingen frykter at et enkelt utsagn fra henne kan bety noe alvorlig i vårt samfunn - og i vår tid.

Økende debatt-hardhet

Det er hardheten i debattklimaet og de langsiktige potensielle konsekvensene vi frykter og advarer mot. På kort sikt føyer hennes utsagn seg inn i den lange rekken av mange utsagn (fra mange) som hardner den offentlige debatten. Mye som ikke var lov tidligere, er blitt lov. Takket være mange utsagn fra mange i samme gate.

Hvert utsagn i denne stilen gjør det enklere for et nytt. Jævla nigger, jævla klima-sosialister, jævla jøde, jævla muslim, jævla hijab-fi..., jævla somalier, jævla same, jævla roma-tigger, jævla ... Du har hørt om disse jævla folka.

Lista er lang.

Det handler om mennesker

Hvert utsagn omhandler et menneske - og gjerne en hel gruppe. Disse utsagnene er naturlige for noen. De sies og skrives. De sårer og de ekskluderer. Noen av dem er blitt utfordret i det norske rettsvesenet. Noen av dem blir straffet. Slikt har jeg opplevd selv.

Vårt samfunn er robust nok til å håndtere slike utsagn. Men det var gamle Nazi-Tyskland en gang, Sri Lanka, Myanmar, Rwanda, Balkan og Syria også. Så smalt det. Skikkelig. Millioner ble myrdet, brent ihjel, voldtatt og lemlestet. Massegravene åpnes fortsatt.

Mødrene i Bosnia leter etter sine sønner den dag i dag. De som startet det hele mente det ikke engang. Tenkte ikke så langt. De var bare opptatt av å oppildne de som var i rommet. Mange av dem med et glimt i øyet. De som avsluttet, fikk likevel inspirasjon.

Med glimt i øyet og alvor i tonen

Svake sjeler finnes overalt. De er labile. Ulmer. Ligger klare til å ta fyr. De venter bare på en gnist. De som advarte den gang mot utsagn som ekskluderte, demoniserte, dehumaniserte og såret - ble kalt hårsåre.

Ballen rullet videre og konsekvensene ble store. Så pass på. Vi er ikke hårsåre. Vi vil bare ikke se at feil blir gjentatt- og angret. Vi sier det med glimt i øyet - og alvor i tonen.