RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tåler ikke høyden

Sist oppdatert:
Det er ikke bare klatrerne som sliter på Everest. Utstyret får også høydesyke.

En Everest-ekspedisjon er ikke bare en klatreteknisk utfordring. Det er så dyrt å gjennomføre klatreturen opp til 8850 meter at de aller fleste er avhengig av sponsorer for å få det til. Sponsorene vil ha medie-oppmerksomhet som gjenytelse, og skal de få det må det sendes historier hjem.

Det krever pc’er, fotoapparater, videokameraer, og satellittoverføring. Alt dette utstyret må tåle sand, støv og store temperaturvariasjoner.

Og ikke minst; den tynne luften skaper problemer de færreste har tenkt over tidligere.

For mager blanding
Jo høyere vi kommer, jo mindre veier luften over oss. Det gjør den tynnere; det er lengre mellom luft-molekylene. På toppen av Everest er det bare 1/3 så mange luftmolekyler per liter som nede ved havoverflaten.

Den tynne luften skaper problemer for forbrenningsmotorer, som strømaggregatet ekspedisjonen har slitt med. Flere ladere er ødelagt, sannsynligvis på grunn av ustabil spenning.

- Uten spesielle dyser blir blandingen av luft og bensin i sylindrene feil så høyt oppe, forteller Tormod Granheim.

Strømaggregatet har hostet og harket.
Strømaggregatet har hostet og harket.

Han klatret opp på Everest i 2006, og har lang erfaring med store høyder.

- Motorene yter mindre, og fusker lett. Det er rart at det ikke er flere turbo-motorer i Tibet, det ville virkelig hjulpet, fortsetter han.

Pc problemer
Everest Unarmed 2007 har med seg to bærbare pc’er. Den ene tok kvelden etter bare et par dager i 5400 meters høyde. Problemene med strømforsyningen kan være årsaken, men også andre ting kan ha tatt knekken på den.

Tormod Granheim trener før Everest-turen i 2006.
Tormod Granheim trener før Everest-turen i 2006.

De fleste har kjent det i ørene når et fly tar av. Trykket blir lavere i kabinen enn inne i hodet vårt, og trommehinnene buler litt ut. Vi har heldigvis en kanal fra nesen og inn i mellomøret som etter hvert utligner trykket. Men dersom vi tar med oss teknisk utstyr opp på Everest kan trykkforskjellen mellom innsiden og utsiden av små og skjøre komponenter tenkes å sprenge dem i stykker.

Kondens
I solsteiken kan temperaturen inne i teltene komme over tretti pluss, mens det ute kryper langt under null så snart solen går bak en sky. Stor temperaturvariasjoner kan gi kondens som kortslutter den ømfintlige elektronikken.

Akkurat det er et velkjent problem for klatrere.

- Jeg har sett folk bruke vanlige pc’er opp til 6000 meter, men da varmet de dem opp med varmeputer før de slo dem på, forteller Tormod.

Disk-krasj
Harddisker er et problem i store høyder. Kommer du over 5000 meter er luften så tynn at rotorene på et normalt helikopter ikke får tak nok til å holde det oppe. Inne i en harddisk drar de roterende platene i gang en vindstrøm. Lesehodet flyr på vinden over lagringsplaten ved hjelp av en liten vinge. I den tynne luften kan det tenkes at lesehodet mister presisjon, eller i verste fall krasjer ned i platen.

Alt utstyret som ikke virker er stablet i et hjørne av teltet.
Alt utstyret som ikke virker er stablet i et hjørne av teltet.

Flere og flere ekspedisjoner har derfor med seg maskiner med flash-minne, uten roterende deler.

For varmt
Selv på iskalde Everest kan mangel på kjøling også være et problem. Inne i alle normale pc’er er det en vifte som blåser luft over prosessoren. Akkurat som helikopter-rotoren, sliter viften med å få tak i nok luft, og maskinen kan tenkes å overopphete!

Har du erfaringer eller tanker om problemet pc’er og tynn luft? Vi tar gjerne i mot kommentarer under!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere