*Nettavisen* Nyheter.

Taliban har slengt seg på twitterbølgen

Foto: Twitter skjermdump (Skjermdump Twitter)

Den islamske bevegelsen har modernisert seg kraftig.

13.05.11 07:26

Da Taliban styrte Afghanistan fra 1996 – 2001 unngikk de det meste av moderne teknologi, inkludert fjernsyn og musikkspillere. Men det siste tegnet på bevegelsens tilnæring til noen områder av den moderne verden, viser at Taliban omfavnet mikrobloggingstjenesten Twitter, skriver The Guardian.

De twitrer blant annet om angrep og «vantro styrker», og det gir Taliban nytt våpen i informasjonskrigen i Afghanistan.

Twitrer ofte
Talibans twitterfeed @alemarahweb kommer med meldinger på løpende bånd, og holder sine akkurat nå 1240 følgene oppdatert, ofte med svært overdrevne rapporter om angrep på de «vantro kreftene» og Karazai-regimet. De fleste meldigene kommer på språket Pashto, som blir brukt av etniske afghanere.

Blir ofte kastet ut
De lenker også ofte til nyheter på en flerspråklig nettside fra Afghanistan.

Torsdag ble det for første gang twitret på engelsk, der de opplyste om et angrep på politiet i den vestlige Farah-provinsen «Fiende angrepet i Khak-e-Safid, seks personer omkommet».

I mange av sakene de twitrer om, er linkene allerede brutt, dette på grunn av at Talibans offisielle hjemmeside regelmessig blir kastet ut av servere eller stengt av myndighetene.

Passer på fiendene
Antagelig er Taliban på Twitter på det grunnlag at det er best å kjenne sine fiender. Den første Taliban bestemte seg for å følge twitterfeeden til, skal være @Afghantim , som beskriver seg selv som en offiser i det amerikanske flyvåpnet, og som fortiden jobber med å bekjempe den afghanske hæren.

Taliban følger også @afghanHeroesUK , som er en støttende gruppe for britiske styrker i Afghanistan.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.