Gå til sidens hovedinnhold

Taliban har tatt sin 17. provinshovedstad

Taliban-opprørere har erobret Qalat, provinshovedstaden i Zabul, opplyser en afghansk tjenestemann.

Zabul-provinsen ligger sør i Afghanistan og grenser til Kandahar-provinsen.

Provinslederen bekrefter at Taliban-opprørere har inntatt Qalat og at regjeringsstyrkene, som har søkt tilflukt i en militærleir, forbereder retrett.

Les også: Afghansk krigsherre skal ha overgitt seg til Taliban

Nyheten kommer etter at Taliban fredag også tok kontroll over hovedstaden i den vestlige provinsen Ghor uten kamp, samt Tirin Kot, hovedstaden i Uruzgan-provinsen sør i Afghanistan .

Sentrum av Feroz Koh var fredag morgen fullstendig forlatt av provinsmyndighetene og sikkerhetsstyrkene, ifølge et lokalt provinsrådsmedlem og et parlamentsmedlem fra Ghor.

Zabul er den 16. provinshovedstaden Taliban har erobret på under en uke.

- Forlater ikke

Taliban kontrollerer nå alle regjeringsbygg i byen, opplyser de to til nyhetsbyrået DPA.

Mens Taliban tar over stadig nye områder i Afghanistan, lover Flyktninghjelpen å fortsette sin humanitære innsats. Tusenvis er allerede tvunget på flukt.

– Vi forlater ikke Afghanistan, understreker generalsekretær Jan Egeland i Flyktninghjelpen overfor NTB.

– Det største norske engasjementet har alltid vært det humanitære arbeidet. Det skal fortsette, lover han.

Les også: USA sender tusenvis av soldater til Kabul for å evakuere egne borgere

- Overgrep, død og lemlestelser

Krigen i Afghanistan er trappet kraftig opp siden mai, da USA og Nato begynte å trekke sine styrker ut etter 20 år. Siden den gang har den islamistiske geriljabevegelsen Taliban tatt over stadig nye landområder og provinshovedsteder i landet, og titusenvis av afghanere er drevet på flukt.

Flyktninghjelpen forteller at situasjonen i landet er svært uoversiktlig.

Mange tusen sivile er så langt drept i de intense kampene mellom Taliban og afghanske sikkerhetsstyrker. Egeland tror flere vil dø i krigen dersom situasjonen ikke forbedrer seg umiddelbart.

– Det er blodige kamper i store deler av landet. Vi tar imot mange som flykter inn i de store byene, blant annet Kabul, hvor vi har et stort arbeid for dem som kommer fra kampområdene. De forteller om overgrep, død og lemlestelser som følge av intense kamper flere steder, forteller han.

Les også: Afghanistans tredje største by har falt til Taliban

- Store lidelser

Men også Kabul ligger i risikosonen, og opprørsgruppen nærmer seg hovedstaden med stormskritt. Provinshovedstaden Ghazni, kun 15 mil sørvest for Kabul, har allerede falt, og siden starten av året har 390.000 afghanere blitt drevet på flukt i eget land.

– Kvinner og barn er mest sårbare. Det er store lidelser og stor angst. Folk er veldig redde for hva som kommer, sier Egeland. På Twitter skriver han at «utallige barn, kvinner og menn vil gå til grunne hvis volden fortsetter som nå».

Feroz Koh, også kalt Chaghcharan, har en befolkning på drøyt 132.000 innbyggere og er den 15. provinshovedstaden som erobres av Taliban siden fredag i forrige uke.