Afghanistans sentralbanksjef, Ajmal Ahmady, opplyser onsdag at Taliban-medlemmer var tilsynelatende på leting etter den fysiske plasseringen til Sentralbankens internasjonale reserver.

Det er bare ett problem. Mesteparten er bundet opp i utlandet.

«Jeg skriver dette fordi jeg har blitt fortalt at Taliban spør ansatte i DAB (Den afghanske sentralbanken) om plasseringen av bankens kapital. Hvis dette stemmer, er det åpenbart at det haster med å få en økonom på laget,» skriver Ahmady på en Twitter-tråd onsdag formiddag.

Les også: Historieprofessor langer ut mot Trumps avtale med Taliban

Sentralbanksjefen bekrefter at Den afghanske sentralbanken har 9 milliarder dollar i internasjonale reserver.

«Men det betyr ikke at DAB har 9 milliarder dollar fysisk plassert i hvelvet vårt,» skriver Ahmady.

Les også: Reaksjoner på at 14 nordmenn ble evakuert med dansk fly - nå forteller piloten hvorfor det var riktig

9 milliarder dollar i utlandet

Deretter redegjør Ahmady for Sentralbankens ulike plasseringer av landets internasjonale reserver, hvorav 3.1 milliarder er bundet opp i amerikanske obligasjoner, 2.4 milliarder er bundet opp i Verdensbankens investeringsprogram RAMP, 1.2 milliarder er bundet opp i gull, 300 millioner i cash er plassert på kontoer, 1.3 milliarder er plassert i ulike internasjonale kontoer og 700 millioner er plassert i Den internasjonale oppgjørsbanken (BIS).

Biden-administrasjonen har nå kuttet all tilgang til de afghanske internasjonale reservene som er plassert i amerikanske finansinstitusjoner, skriver The Washington Post.

Les også: Afghanistans sentralbanksjef kritiserer presidenten

Sentralbanksjef Ahmady skriver videre på Twitter at Sentralbanken var avhengig av fysiske leveranser med cash flere ganger i måneden. Det gjenværende beløpet er nærmest null dollar ettersom Biden-administrasjonen har de siste dagene stanset dollarleveransene på grunn av den forverrede sikkerhetssituasjonen.

«Ser ut til at våre samarbeidspartnere hadde god etterretning i henhold til hva som ville skje,» skriver Ahmady.

Taliban har tilgang på 0,2 prosent av midlene

Ahmady konkluderer dermed at Taliban har kanskje tilgang på mellom 0,1 til 0,2 prosent av landets internasjonale reserver.

«Det er ikke mye,» skriver han.

«En interessant bemerkning er at Det internasjonale pengefondet har nylig godkjent en tildeling på 650 milliarder SDR. DAB skulle etter planen motta 340 millioner dollar 23. august. Jeg er usikker på om tildelingen vil skje som planlagt av hensyn til Afghanistan,» skriver Ahmady.

Les også: Sveriges tidligere statsminister Carl Bildt går hardt ut mot Jens Stoltenberg: - Dette er dypt urimelig

- Blir ikke enkelt for Taliban å styre landet

Ahmady understreker at beslutningen om å fryse Afghanistans kapital i utlandet ble tatt av USA, og at Den afghanske sentralbanken og deres ansatte ikke var involvert i prosessen.

«Taliban og deres støttespillere burde ha forutsett dette resultatet. Taliban vant militært, men nå må de faktisk styre landet. Det blir ikke enkelt,» skriver han

Les også: Utenriksministeren etter møte med evakuerte nordmenn: - De er slitne, men ved godt mot

Sentralbanksjefen sier han selv måtte forlate landet på søndag etter Talibans inntog i hovedstaden Kabul. Ahmady, som forlot landet i et militærfly, sier det var forferdelig å etterlate de andre ansatte i Sentralbanken.