Det er VG som skriver dette. Ifølge avisen vil møtet vare i tre dager, og det starter førstkommende søndag. Det får VG bekreftet av kilder i Utenriksdepartementet (UD). Taliban erobret Kabul og tok over makten i Afghanistan 16. august i fjor. Siden har de sittet med makten i Afghanistan. Vestlige land har vært avventende til å opprette kontakt med det nye regimet, men den siste tiden har det vært diplomatisk kontakt.

Les også: Taliban pågrep kvinneaktivist

- Dette er ikke en legitimering eller anerkjennelse av Taliban. Men vi må snakke med de som i praksis styrer landet i dag. Vi kan ikke la den politiske situasjonen føre til en enda verre humanitær katastrofe, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) til avisen.

- En helt nødvendig erkjennelse

Den humanitære organisasjonen Røde Kors, som har vært lenge i Afghanistan, er positive til at den fundamentalistiske bevegelsen kommer til Norge.

- Afghanistan har fått nye makthavere, og det er disse vi nå må forholde oss til. Dialog med Taliban er en helt nødvendig erkjennelse, og ikke nødvendigvis en anerkjennelse av hvem som nå har tatt over makten i Afghanistan, sier generalsekretær Bernt G. Apeland i Røde Kors i en pressemelding.

Og han fortsetter:

- Norge og andre land må finne politiske løsninger og inngå avtaler med Taliban for å unngå at de menneskelige lidelsene vi nå ser ikke blir enda større. Det er den eneste måten å unngå stenging av sykehus og sikre at skoler kan holdes åpne. Før maktovertakelsen, støttet Norge blant annet helsevesenet i Afghanistan gjennom Verdensbanken og andre kanaler. Den støtten må gjenopptas, sier Apeland, som selv er i Afghanistan denne uken.

Hatt samtaler

I midten av januar bekreftet utenriksministeren at Norges ambassadør til Afghanistan og to andre diplomater var i Kabul for å ha samtaler med Taliban.

- Det er viktig at de reiser inn og vi får en dialog, sa utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) på et pressetreff med norske journalister i New York.

Les også: Norges ambassadør i samtaler med Taliban i Kabul

Ambassadør Ole A. Lindeman og hans diplomatkolleger er tilbake i landet på et to dager langt besøk for å snakke med Taliban, som tok over makten i landet i august. Maktovertakelsen til en storstilt evakuering av utenlandske statsborgere, inkludert nordmenn. Den norske ambassaden ble stengt og det er første gang etter maktovertakelsen at Lindeman er tilbake.

Tema for de norske diplomatenes samtaler med Taliban var blant annet den humanitære situasjonen, respekt for menneskerettigheter og kvinners rett til deltakelse i samfunnet, opplyser Huitfeldt.

- Dette innebærer ikke noen endring av norsk politikk, understreker hun.

Ingen penger til Taliban

- All bistand til afghanske myndigheter er stanset. Den norske støtten til Afghanistan går til å dekke sivilbefolkningens grunnleggende behov gjennom FN og uavhengige organisasjoner, i tillegg til en betydelig humanitær innsats, sa Huitfeldt.

Hun mener likevel at det er viktig å ha kontakt med de nye makthaverne og andre miljøer i landet for å kunne støtte det afghanske folk. Viljen til å snakke med alle parter er et kjennetegn i Norges freds- og forsoningsarbeid, påpekes det.

Les også: Afghansk general: Folk med relasjoner til Taliban ble fløyet til Norge

Huitfeldt har sagt at hun er ekstremt bekymret for den alvorlige humanitære situasjonen i landet, og viser til at det krigsherjede landet er rammet både av tørke og pandemi og at økonomien har kollapset.

- Det er reell fare for samfunnskollaps med enorme konsekvenser for den afghanske sivilbefolkningen, sa utenriksministeren.