Fransk politi har pågrepet en afghansk borger som nylig ble evakuert fra Kabul flyplass til Paris.
Mannen sitter varetektsfengslet og er mistenkt for å ha tilknytning til Taliban, opplyste franske myndigheter denne uken.
Den franske innenriksministeren, Gérald Darmanin, bekrefter at mannen blir avhørt for sine angivelige koblinger til Taliban. Darmanin bekrefter videre at fransk politi holder oppsikt med ytterligere fire evakuerte afghanere, som har tilknytning til den hovedmistenkte.
Les også: Erna sterkt preget: - Klart det påvirker
Den pågrepne har erkjent sitt Taliban-medlemskap og har innrømmet at han arbeidet som leder ved en av Talibans kontrollposter i Kabul. Det framkommer i dokumenter nyhetsbyrået AFP har fått tilgang til, skriver Euronews.
- Gitt de svært krevende omstendighetene det er å utføre sikkerhetsvurderinger på folk som blir hentet ut, ble det besluttet å ta denne personen og hans familie om bord (evakueringsflyet red.anm.), sier innenriksminister Darmanin i en uttalelse.
Mannen mellomlandet først på en fransk militærbase i Abu Dhabi, før han fløy videre til Frankrike. Han ble pågrepet på fransk jord på mandag, skriver Euronews.
Den franske innenriksministeren hevder det ikke finnes noe «smutthull» i overvåkingen av evakuerte afghanere, og at alle evakuerte afghanere blir sikkerhetsvurdert av den franske sikkerhetstjenesten DGSI under en mellomlanding i Abu Dhabi.
- Vi ville at alle afghanere som dro fra Kabul skulle gjennom vår franske militærbase i Abu Dhabi, sier Darmanin.
Les også: Minst 90 ble drept i Kabul-angrep, ifølge afghansk tjenestemann
- Norge gjør løpende sikkerhetsvurderinger
Norske myndigheter vil verken avkrefte eller bekrefte om det har vært tilsvarende tilfeller under den norske masseevakueringen fra Kabul. Justisdepartementet vil heller ikke redegjøre for hva slags sikkerhetskontroller norske myndigheter foretar på bakken på Kabul flyplass før ombordstigning på evakueringsflyene.
- Norske myndigheter gjør løpende sikkerhetsvurderinger knyttet til evakueringen fra Kabul, men vi kan ikke kommentere på en pågående operasjon, opplyser kommunikasjonsrådgiver i Justisdepartementet, Andreas Skjøld-Lorange, til Nettavisen.
Politiets sikkerhetstjeneste (PST) sier at trusselbildet mot Norge er fortsatt uendret.
- Foreløpig er det ingen endring i trusselbildet mot Norge. Vi har heller foreløpig ikke utgitt noen trusselvurdering som handler konkret om dette. PST er selvsagt orientert om situasjonen, og vi er klare til å gjøre vurderinger som er nødvendig, sier seniorrådgiver i PST, Martin Bernsen, til Nettavisen.
Les også: - Kvinner bør bli hjemme, fordi krigerne har ikke blitt trent til å ikke skade dem
Evakuert afghaner på britisk no-fly-liste
Storbritannia hadde også en hendelse med en evakuert afghaner som viste seg å være på britenes no-fly-liste. No-fly-listen er en oversikt over navngitte personer som britene anser å kunne utgjøre en potensiell sikkerhetstrussel.
- Det har begynt å komme rapporter om folk som har kommet seg på disse evakueringsflyene som står på no-fly-lister. Storbritannia har for eksempel bekreftet at de fikk inn en person som stod på no-flight-listen. Han ble plukket opp i Birmingham, uttalte Afghanistan-ekspert og seniorforsker ved PRIO, Kristian Berg-Harpviken, til Nettavisen tidligere denne uken.
Britiske myndigheter har etterforsket saken og konkluderte med at personen ikke utgjør en sikkerhetstrussel, melder BBC.
Landene praktiserer forskjellige strategier for hvordan evakuerte afghanere skal sikkerhetsvurderes. Mens Frankrike gjennomfører første runde sikkerhetssjekk på militærbasen i Abu Dhabi, gjennomfører for eksempel Belgia og Tyskland sikkerhetssjekker først ved endelig ankomst, skriver nyhetsbyrået AFP.
Det tyske innenriksdepartementet har opplyst at det var «færre enn ti personer» blant de evakuerte som hadde kriminelt rulleblad i Tyskland. AFP viser også til meldinger fra nettavisen Focus, som skriver at tre av de evakuerte hadde tidligere blitt utvist fra Tyskland for forbrytelser som narkotika og voldtekt.
Les også: - Jeg er en ekte feminist, men Flyktninghjelpen er bedre tjent med en mannlig landdirektør
- Frankrikes «plikt» må komme i andre rekke
Ankomsten av evakuerte afghaner er et sensitivt tema for en rekke europeiske regjeringer. Høyrepopulismen og innvandringsfiendtligheten har økt i omfang i Europa etter den massive flyktningkrisen i 2015.
Den høyrepopulistiske partilederen for Nasjonal samling, Marine Le Pen, er åpent kritisk til evakueringen av afghanere fra Kabul til Frankrike.
- Frankrikes «plikt» til å være imøtekommende må komme i annen rekke når sikkerheten til franskmenn står i fare. Alle skjønner dette unntatt regjeringen, skrev hun nylig på Twitter.
Russlands president Vladimir Putin har også uttrykt bekymring for at ekstremister kan utnytte flyktningstrømmen fra Afghanistan.
- Våre vestlige partnere vurderer stadig å utplassere flyktninger i sentralasiatiske land før de får innvilget visum til USA eller andre land, sa Putin forrige helg.
Putin sa at militante personer kan utgi seg for å være flyktninger og dermed ta seg inn til Russland.
- Men hvem er blant disse flyktningene? Hvordan kan vi være helt sikre? sa han.
Flere IS-medlemmer, som planla angrep i Paris, skal ha skjult seg blant flykningsmassene som flyktet fra Syria og gjennom Tyrkia, Hellas og andre europeiske land under flyktningkrisen i 2015.
Estimat på en halv million flyktninger
FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) sier at opp mot en halv million afghanere kan ende på flukt fra hjemlandet sitt. Nå oppfordrer de samtlige naboland til å holde grensene åpne for dem som søker tilflukt.
- Vi forbereder oss på 500.000 nye flyktninger i regionen. Det er verst tenkelig scenario, sier Kelly Clements i UNHCR på en pressekonferanse fredag ettermiddag.