Gå til sidens hovedinnhold

Taliban ønsker amerikansk representasjon i Kabul

Taliban har bedt USA om å opprettholde diplomatisk representasjon i Kabul etter tilbaketrekkingen, opplyser amerikanske tjenestemenn. USA har ikke bestemt seg.

De amerikanske kildene sier at Taliban ønsker at land holder ambassadene åpne etter maktovertakelsen.

De gjenværende amerikanske diplomatene i Afghanistan oppholder seg nå på flyplassen i Kabul, der amerikanske styrker fortsatt har kontroll. Innen tirsdag skal imidlertid de amerikanske styrkene trekke seg ut, og både Taliban og USAs president Joe Biden har avvist at en forlengelse av fristen er aktuelt.

Bestemmer Bidens regjering seg for å beholde diplomater i Afghanistan, vil det ikke være soldater på plass for å beskytte dem. USA er også langt unna en eventuell anerkjennelse av en Taliban-drevet regjering, og muligheten for fortsatt amerikansk representasjon er derfor uviss.

Les også: Krever riksrettssak og at Biden går av: - Gud hjelpe oss

Hevder å ha tatt over deler av flyplassen

Fredag kveld sier en talsmann for Taliban at gruppa har tatt kontroll over deler av flyplassen i Kabul.

– I dag ble tre viktige punkter i den militære delen av flyplassen i Kabul evakuert av amerikanerne og kontrolleres nå av det islamske emiratet, skriver Taliban-talsmann Bilal Karimi i en Twitter-melding.

Han hevder at bare en liten del av flyplassen er under amerikansk kontroll. Meldingen er så langt ikke bekreftet fra annet hold, og Pentagon avviser at Taliban har kontroll, skriver nyhetsbyrået AFP på Twitter.

USA og Storbritannia er blant landene som fortsatt evakuerer folk fra flyplassen, og et stort antall soldater er fortsatt på plass. Det er også det norske feltsykehuset.

Siste fly med evakuerte

Det siste flyet i en historisk norsk evakueringsoperasjon landet fredag med evakuerte fra Kabul. Hva som skjer med nordmennene som gjenstår, det vet ingen.

– Det er slutten på en intens, farlig og krevende operasjon som har brakt rundt 1.100 mennesker i trygghet til Norge, sa utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) etter at flyet hadde landet.

– Det har bare vært mulig å få til gjennom nært samarbeid mellom dyktige og modige medarbeidere i utenrikstjenesten, Forsvaret, politiet, utlendingsmyndighetene og flere andre, la hun til.

Om bord i flyet var det litt over 20 passasjerer som ble evakuert fra Afghanistan.

Dette sa statsminister Erna Solberg om situasjonen i Afghanistan etter terrorangrepet i Kabul torsdag:

Disse var på flyet

– Passasjerene inkluderer både norske borgere, andre som kvalifiserer for innreise, og afghanere med behov for beskyttelse. På flyet var også norsk personell som har jobbet med evakueringen, sier Søreide.

Flyet ankom Oslo lufthavn Gardermoen etter å ha lettet fra Tbilisi, hovedstaden i Georgia.

Les også: Erna sterkt preget: - Klart det påvirker

Fredag morgen landet det nest siste flyet med evakuerte fra Afghanistan i Norge. Da med 128 personer om bord.

Fortsatt gjenstår norske borgere og andre Norge vil evakuere fra Afghanistan. Søreide sier tidsvinduet ble enda mindre av terrorangrepet mot Kabul flyplass torsdag.

Flere land stanset

– Som kjent kunne vi ikke garantere at alle kunne hjelpes, og det var ikke mulig å få alle ut. Derfor fortsetter vi arbeidet vårt, selv om denne evakueringen nå er avsluttet, sier Søreide.

– Vi har jobbet for å få så mange som mulig ut, så raskt som mulig. Men dessverre kunne vi ikke hjelpe alle som ville reise til Norge, legger hun til.

Land som Danmark, Spania, Italia og Sveits har stanset sine evakueringer fra Afghanistan. USA fortsetter imidlertid evakueringen og har varslet at de vil evakuere både egne borgere og andre fram til siste mulighet i slutten av august.

Les også: - Jeg tror dette kan ødelegge Bidens presidentskap helt