RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Taliban tar på seg skylda

Foto: STR (Afp)
Sist oppdatert:
Broren til Afghanistans president skal ha blitt skutt av sin egen livvakt.

Reuters skriver at Hamid Karzais halvbror, Ahmed Wali Karzai, er skutt og drept.

- Min yngre bror døde som en martyr i sitt hus i dag. Dette skjer med det afghanske folk hver dag og jeg håper elendigheten familiene møter tar slutt en dag, sa presidenten på en pressekonferanse, skriver Al Jazeera.

En talsmann for Taliban sier det nyhetsbyrået at de sto bak drapet, og hadde beordret livvaktet å utføre det «for lenge siden». Samtidig er det vanlig at Taliban tar på seg skylda for drap de ikke har organisert.

Livvakten har vært i Ahmed Walis nære krets i lengre tid.

- I sjokk
- Jeg kan bekrefte at Ahmed Wali ble drept i sitt eget hus, sier Zalmau Ayoubi, en talsmann for guvernøren i Kandahar-provinsen der presidentens bror bodde.

En slektning som ønsker å være anonym bekrefter dette overfor nyhetsbyrået. Ahmed Wali var lillebroren til president Hamid Karzai, og en mektig politisk skikkelse i Afghanistan.

Han er kontroversiell og beskyldes blant annet for å være dypt involvert i Afghanistan narkotikahandel. Dette skal imidlertid USA ha lukket øynene for og heller alliert seg med ham.

Ryktene tilsier at han blant annet mottok penger fra CIA for å benytte sin innflytelse. Posisjonen hans i Kandahar er også enormt viktig for Nato-styrkene, i kampen mot Talibans høyborg i sør.

Selv har han avvist både CIA-samarbeidet og narkoanklagene.

President Karzai har foreløpig ikke kommentert dødsfallet. Internasjonale styrker skal være sjokkerte over drapet, skriver BBC.

- Drept av egen livvakt
Lokale medier skriver at han ble skutt av sin egen livvakt. Ifølge CNN har også talsmannen bekreftet dette. Motivet er foreløpig ikke kjent. Han skal ha hatt besøk av venner da drapet skjedde.

- Det ser ut til at ingen andre var involvert i drapet, sier Abdul Ghafar Sayedzada, fra Afghanistans anti-terrordepartement.

Ahmad Wali ble fraktet til sykehuset med skuddskader i hodet og på overkroppen. Han har flere ganger blitt utsatt for attentatforsøk.

I 2008 sprengte selvmordsbombere en bil utenfor bygget han var i. Selv kom han uskadet fra det, men seks døde og førti ble skadd. I 2009 ble han angrepet på vei til Kabul.

Ifølge BBC la myndighetene skylda på Taliban.

- Stort tap
Som en respons på drapet har lokalt politi stengt veien til sykehuset i Kandahar der liket ble fraktet. Ifølge en reporter flyr helikoptre over byen og flere sjekkpunkter er stengt.

- Brorens død er et stort tap for presidenten. Det var han som holdt Kandahar-regionen samlet, skriver direktøren i det afghanske nyhetsbyrået TOLO, Saad Mohseni, på sin twitterkonto.

Han legger til at livvakten også kan ha blitt drept.

Hamid Karzai mistet for øvrig også en annen slektning i et Nato-raid i mars.
Les: - Karzais fetter drept i Nato-angrep

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere