RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Taliban-torturist fikk opphold i Norge

Oslo (NTB): 33 afghanere som sier de har tilknytning til Taliban har fått opphold på humanitært grunnlag i Norge i 2008 og 2009. Blant dem er både en bøddel og en torturist.

En redegjørelse fra ankeinstansen UNE til arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen (Ap) viser at 33 personer som opplyste at de hadde ulik tilknytning til Taliban, fikk opphold i Norge i 2008 og 2009. Tallet er mye høyere enn det som tidligere har kommet fram.

Asylsøkerne opplyste at de hadde utført svært forskjellige arbeidsoppgaver for Taliban, alt fra å være bøddel, torturist og angiver til å være soldat, kokk og sjåfør. En mann la fram en dødsdom for norske utlendingsmyndigheter for å ha utrettet terrorhandlinger for Taliban, skriver Aftenposten.

Utlendingsdirektoratet (UDI) mente asylsøkerne ikke hadde krav på å få bli i Norge, men Utlendingsnemnda (UNE) overprøvde UDI og ga dem opphold på humanitært grunnlag med henvisning til at de kun hadde tilknytning til ustabile områder i Afghanistan. Fire asylsøkere som oppga tilknytning til Taliban, valgte å konvertere til kristendommen. Dermed fikk de opphold.

En afghaner opplyste at han hadde vært fengslet fordi familien ble anklaget for å støtte Taliban. Etter å ha fått avslag på opphold fra UDI, gikk han til Jehovas vitner. Senere lot han seg døpe i kirken.

«Klageren opplyste at han ikke hadde hatt en dypere muslimsk tro,» skriver UNE i kjennelsen og ga mannen opphold. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere