Talskvinne: - Julia Timosjenko er løslatt

Ukrainas tidligere statsminister Julia Timosjenko er løslatt fra fengsel, opplyser Timosjenkos talskvinne til nyhetsbyrået AP.

Ukrainas tidligere statsminister Julia Timosjenko er løslatt fra fengsel, opplyser Timosjenkos talskvinne til nyhetsbyrået AP. Foto: Gleb Garanich (Reuters / NTB scanpix)

22.02.14 15:55

Kiev (NTB-Reuters): Ukrainas tidligere statsminister Julia Timosjenko er løslatt fra fengsel, opplyser hennes talskvinne til nyhetsbyrået AP.

Også BBC melder at Timosjenko er løslatt. Opposisjonslederen har sittet fengslet i den østlige byen Kharkiv etter at hun i 2011 ble dømt til sju års fengsel for maktmisbruk.

Lørdag formiddag opplyste Timosjenkos datter at hun var på vei til byen for å møte sin mor.

Tusenvis av opposisjonstilhengere demonstrerer nå i byen, ifølge en BBC-reporter. De befinner seg like ved et kongressenter der regionale ledere fra den østlige og russiskvennlige delen av Ukraina er samlet til et møte.

Ifølge BBC blir demonstrantene beskyttet av politiet ettersom flere hundre russiskvennlige ukrainere også er ute i gatene og roper til dem.

Tidligere lørdag vedtok nasjonalforsamlingen at Timosjenko skulle settes fri umiddelbart uten presidentens godkjenning og «i tråd med en avgjørelse i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen».

Samme dag ble flere sentrale maktposisjoner inntatt av Timosjenkos nærmeste allierte. Blant annet ble Oleksandr Turtsjinov valgt til ny leder i nasjonalforsamlingen og parlamentarikeren Arsen Avakov valgt til innenriksminister. Begge tilhører Fedrelandspartiet til Timosjenko.

Kontroll over presidentkontoret

Ukrainske demonstranter sier de har tatt kontroll over presidentens kontorer i sentrum av Kiev, melder Reuters.

- Han er ikke her, ingen av hans medarbeidere eller noen som er direkte knyttet til administrasjonen er her, sier Ostap Kryvdyk, en av protestlederne.

Han føyer til at demonstrantene ikke brukte makt for å komme seg inn i bygningen.

Også presidentpalasset 15 kilometer utenfor Kiev er tomt og ubevoktet, ifølge journalister. De sier de kan gå ut og inn av residensen til president Viktor Janukovitsj som de vil.

Det er ikke tegn til Janukovitsj i den ukrainske hovedstaden. En sikkerhetskilde sier til Reuters at han er i Ukraina, men han kan ikke bekrefte hvor han er.

Ifølge tidligere meldinger har han reist til byen Kharkiv nordøst i landet for å delta på en konferanse.

Ukrainske demonstranter sier de har tatt kontroll over presidentens kontorer i sentrum av Kiev, melder Reuters lørdag. Foto: David Mdzinarishvili (NTB/Scapix)


Hundrevis strømmer til presidentpalasset i Kiev

Fakta

Fakta om Ukraina 

Hundrevis av ukrainere strømmet lørdag til presidentpalasset like utenfor Kiev, som sto ubevoktet og tomt.

De mange besøkende får lov til å komme inn på eiendommen, men ikke inn i selve bygningen, ifølge en fotograf fra nyhetsbyrået Reuters.

Han opplyser også at inngangen til bygningen nå blir voktet av demonstrantenes «selvforsvarsenheter».

Tidligere lørdag ble det meldt at journalister kunne gå ut og inn av bygningen som de selv ville. President Viktor Janukovitsj og alle vaktene var borte.

Presidentpalasset, som ligger 15 kilometer utenfor Kiev, er vanligvis svært godt bevoktet.

- Stiller seg på opposisjonens side

De ukrainske sikkerhetsstyrkene som er underlagt innenriksdepartementet i landet, stiller seg nå offisielt på opposisjonens side.

Det kunngjorde politimyndighetene selv på sin hjemmeside lørdag.

- Misfornøyde demonstranter i Kiev

Demonstrantene i Kiev er ikke fornøyde med avtalen som ble inngått fredag, og de er på vei mot nasjonalforsamlingen, ifølge redaktøren i KyivPost.

«Maidan ikke fornøyd med dagens avtale. Flere hundre marsjerer mot nasjonalforsamlingen og presidentens kontorer nå. Og politiet har trukket seg ut», skriver Christopher Miller, redaktøren i nettavisen KyivPost. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag