RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tandberg overraskende med tall

Sist oppdatert:
Tandberg og finansdirektør Terje Rogne var overraskende ute med tall tirsdag ettermiddag. Selskapet leverte som ventet i kvartalet. Rogne vurderer overgang til å gjøre regnskapet i dollar
Tandbergs omsetning i fjerde kvartal ble på 511,4 millioner kroner, noe som var en vekst 23 prosent mot samme kvartal i fjor. I lokal valuta var imidlertid veksten i fjerde kvartal på 41 prosent.

Resultat før skatt endte på 148,2 millioner kroner, noe som var en vekst på 17 prosent.

Tallene var omtrent på det nivået analytikerne hadde forventet eller litt i overkant.

I desember kom Tandberg ut og meldte at omsetningen var ventet å bli 500 til 540 millioner kroner i fjerde kvartal, noe som var lavere enn ventet, og medførte halvering av kursen. På slutten av året svekket dollarkursen seg ytterligere, noe som gjorde det enda verre når omsetningen måles i kroner.

I meldingen i desember fremgikk det at man ventet en vekst i dollar på over 40 prosent. Veksten i lokal valuta ble altså 41 prosent.

Av nyheter i rapporten er det derfor verdt å merke seg at Tandberg-styret vurderer overgang til et dollar-regnskap. Det er fallet i dollar mot kroner som har ført til at verdien på Tandberg ble rasert i begynnelsen av desember.

Tandberg levert 19.585 videokonferansesystemer i hele 2002, noe som var en vekst på 64,7 prosent. I fjerde kvartal var leveransen på 5.496 systemer. Dette var ny rekord for Rogne & Co. i Tandberg.

Til tross for sterkt volumvekst for Tandberg, har markedet for gruppesystemer i videokonferansemarkedet vist moderat vekst, opplyser Tandberg. Derfor påpeker Tandberg at selskapet har tatt markedsandeler i løpet av 2002. Selskapet anslår selv at markedsandelet i omsetning nå er på 48 prosent, opp fra 43 prosent i tredje kvartal, og 31 prosent i volum i fjerde kvartal, opp fra 27 prosent i tredje kvartal.

I Nord-Amerika fikk selskapet en omsetningsøkning på 25 prosent til 310,8 millioner kroner i fjerde kvartal. I Europa steg omsetningen med 7 prosent til 156,7 millioner kroner. Salget i Asia og resten av verden steg med hele 92 prosent i fjerde kvartal til 43,9 millioner kroner.

Kontantstrømmen viste også god utvikling i Tandberg-rapporten. For året var kontantstrømmen på 92,2 millioner kroner.

Det var ikke ventet at Tandberg skulle legge frem sine tall før om to uker, så kveldens kvartalsrapport kom overraskende.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere